17x zien & doen in Madrid


Madrid is de hoofdstad en ook meteen de grootste stad van Spanje. De stad telt tegenwoordig meer dan 3 miljoen inwoners en is de hoogst gelegen hoofdstad van Europa. Vanaf Nederland is het ongeveer 2 uur vliegen. Ideaal dus voor een zonnige stedentrip. Madrid heeft niet echt ‘grote’ bezienswaardigheden. Het is vooral een stad om je lekker onder te dompelen in de Spaanse cultuur. Eet of drink iets in de gezellige tapasbarretjes, ga picknicken in het park, slenter door de smalle straatjes, bezoek een flamenco show en sla zeker de heerlijke churros niet over.
Wat mag je niet missen in Madrid? In dit blog laat ik je de leukste plekken van Madrid zien.

Vanuit Madrid kun je een leuke dagtrip maken naar Toledo. Binnen een half uurtje met de trein sta je in dit prachtige Middeleeuwse stadje. 

1. Bezoek het bekendste plein van Madrid: Plaza Mayor

Plaza Mayor is het bekendste plein van Madrid. Op het grote Plaza Mayor vind je veel terrasjes waar je gezellig iets kunt eten of drinken. Kijk voor je hier gaat zitten wel even naar de prijzen op de kaart. De prijzen zullen hier namelijk hoger zijn dan elders in Madrid. Ben je op zoek naar nog meer informatie over Madrid dan kun je terecht bij de toeristeninformatie op Plaza Mayor. Ook liggen er op het plein een aantal winkeltjes waar je iets leuks kunt kopen.

Museo del Jamón heeft meerdere locaties in de stad, onder andere een locatie op dit mooie plein. Je kunt hier verschillende soorten ham kunt proeven. Zeker leuk om een keer te doen als je in Madrid bent. Plaza Mayor is een echte bezienswaardigheid voor toeristen en het is er dan ook altijd gezellig druk. Op het plein vindt ook ieder jaar de kerstmarkt van Madrid plaats.

2. Bekijk Plaza de la Puerta del Sol

Op korte afstand van Plaza Mayor ligt nog een mooie plein: Plaza de la Puerta del Sol. Plaza de la Puerta del Sol is vernoemd naar een poort die aan de oostzijde van het plein stond gedurende de middeleeuwen. Op dit grote plein staat tegenwoordig het bekende beeld ‘El Oso y El Madroño’, de beer en de meiboom. Het beeld is maar 4 meter hoog maar het wordt gezien als hét symbool van de stad Madrid. Helaas stond er een hekwerk om het beeld heen i.v.m werkzaamheden toen wij er waren. Op Plaza de la Puerta del Sol vind je ook het ‘nulpunt’ van Spanje, dat onder andere als referentiepunt voor alle Spaanse wegen wordt gebruikt. Nog een leuke must see op dit plein is het grote Tío Pepe-reclamebord.

Bezoek je Madrid met Oud en Nieuw, dan is Puerta del Sol the place to be. Als de klok van de Casa de Correos, welke op Puerta del Sol ligt, twaalf keer slaat, worden er twaalf druiven gegeten. Dit is een echte traditie in Spanje.

3. Bezoek een van de vele markten van Madrid

Madrid heeft een aantal markten die zeker een bezoek waard zijn. Je kunt er onder andere gezellig een hapje eten of verse producten kopen.

 • Mercado de San Miguel:
  De Mercado San Miguel is de bekendste markt en foodhall van Madrid. Het gebouw is van buiten alleen al een plaatje. Je kunt in de San Miguel Mercado verschillende gerechtjes eten o.a. tapas en pintxos of gezellig een drankje doen bij een van de 33 kraampjes. De keuze is reuze!

 • Mercado de San Ildefonso:
  Mercado de San Ildefonso is een iets kleinere en hippere foodhall. Mercado de San Ildefonso heeft verschillende verdiepingen met leuke zitplekken. Je kunt hier onder andere Mexicaans, Amerikaans en Aziatisch eten. Een aanrader.

 • Mercado San Anton:
  Naast dat je kunt eten bij de Mercado San Anton, staat de Mercado San Anton ook bekend om de verse producten die je er kunt kopen. Ben je van plan hier iets te eten? Dan raad ik je aan later op de dag te gaan.

4. Slenter over de vlooienmarkt El Rasto

Bezoek je Madrid in het weekend? Ga dan op zondagmorgen naar El Rasto voor de vlooienmarkt. Dit is echt een enorme markt in de wijk La Latina. Het is de grootste vlooienmarkt van Europa. De markt kun je op zondag bezoeken tussen 9.00 en 15.00 uur. Er worden vintage kleding, antieke spullen, oude boeken, leuke souvenirs en nog veel meer verkocht. Houd er rekening mee dat het hier erg druk kan zijn. Vaak is het echt voetje voor voetje lopen.

5. Ga churros eten bij Chocolatería de San Ginés

Churros eten hoort bij een bezoek aan Madrid. Churros zijn gefrituurde deegstengels. Bij de churros krijg je een kopje warme chocolade geserveerd. Je dipt de churros in de warme chocolade en dan is het smullen maar. De bekendste zaak om Churros te eten in Madrid is Chocolatería de San Ginés. De zaak is 24 uur per dag geopend dus je kunt op ieder gewenst moment genieten van churros.

Vlakbij Chocolatería de San Ginés ligt Liberia San Ginés. Liberia San Ginés is een van de oudste boekenwinkels van Spanje. Loop hier zeker even langs.

6. Bezoek de Kathedraal la Almudena

De Kathedraal la Almudena is de katholieke kathedraal van Madrid en ligt tegenover het Palacio Real. Het is een prachtig  groot gebouw wat meteen opvalt. In het interieur vind je pop-art invloeden terug wat bijzonder is voor een kathedraal. Het plafond van de koepel binnenin de kathedraal is erg mooi en kleurrijk. De Kathedraal la Almudena is gratis te bezoeken. Voor het museum dat bij de kathedraal hoort betaal je een kleine prijsje.

7. Bezoek het Palacio Real van Madrid

Het Palacio Real, het Koninklijk Paleis van Madrid mag je zeker niet missen tijdens een tripje Madrid. Het is een van de bekendste gebouwen van Madrid. Tegenwoordig is Palacio Real het werkpaleis van de Koning van Spanje. Palacio Real is het grootste Koninklijk paleis ter wereld. Het heeft ruim 3400 kamers. Een aantal van die kamers kun je bezoeken. Zo kun je onder andere de banketzaal, de Koninklijke apotheek, de bibliotheek en de troonzaal bekijken. Het wordt aangeraden om vooraf een tijdslot te reserveren voor een bezoek aan het paleis. Je kunt hier een entreekaart kopen.

Tip: Wandel ook even door de gratis tuinen aan de zijkant van het paleis.

8. Bezoek de Egyptische tempel van Madrid: Templo de Debod

Wist je dat er een heuse Egyptische tempel in Madrid staat? Deze is te vinden in Parque del Oeste. De Templo de Debod werd in 1968 vanuit Egypte verplaatst naar Madrid. Het is een cadeau van de Egyptische regering omdat Spaanse archeologen Egyptische tempels beschermd hadden nadat er een gebied overstroomd was.

De Templo de Debod is gratis te bezoeken. Ook is er een museum aanwezig. Hier kom je meer te weten over de geschiedenis van de tempel. Vanaf de Templo de Debod kun je ook genieten van prachtige uitzichten. Aan de ene kant heb je een uitzicht op de Almudena Kathedraal en het Koninklijk paleis en aan de andere kant op het Parque Casa de Campo.

Voor de leukste weetjes over Madrid lees je: 35 Weetjes over Madrid: Alles wat je moet weten!

9. Wandel onder Viaducto de Segovia door

Wij kwamen dit viaduct toevallig tegen, maar wat een plaatje is dit! Viaducto de Segovia is een viaduct in de wijk La Latina. Het viaduct ligt vlak bij het Koninklijke Paleis. Om de toegang tussen de stad en het Koninklijke Paleis makkelijker te maken werd Viaducto de Segovia gebouwd. Je kunt vanaf het Koninklijk Paleis richting de trappen lopen waar het viaduct aan ligt. Zo kun je onder het viaduct doorlopen en via de andere kant weer omhoog lopen richting de Kathedraal la Almudena.

10. Bekijk Plaza de la Villa

Plaza de la Villa is een klein plein met prachtige gebouwen dat vlakbij Viaducto de Segovia ligt. Voorheen was Plaza de la Villa een belangrijk punt in de stad door de gebouwen die op het plein staan. Aan de linkerkant van het Plaza de la Villa staat een huis met een toren genaamd Lujanes. Dit was voorheen het woonverblijf van de burgemeester. Aan de rechterkant van het plein staat het voormalige stadhuis, ook wel Casa de Ville genoemd.

11. Bezoek een van de vele musea in Madrid

Ben je een liefhebber van musea? Dan ben je in Madrid aan het juiste adres. Zo vind je in Madrid het grootste kunstmusea van de wereld maar ook veel kleine musea. Welke musea mag je niet overslaan?

 • Prado Museum
  Het Prado Museum is een van de bekendste en grootste kunstmusea van de wereld. Het is het meest bezochte museum van Madrid. De collectie van het Prado museum bestaat onder andere uit schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken uit de 14e tot en met de 19e eeuw.

 • Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía
  In het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía vind je vooral Spaanse kunst uit de twintigste eeuw. Zo kun je er kunstwerken van Salvador Dalí en Pablo Picasso bewonderen. Aan de buitenkant van het musea zie twee moderne liften. Dit geeft het museum een aparte uitstraling.

 • Sorolla Museum Madrid
  Joaquín Sorolla is een Spaanse schilder uit Valencia. In het Soralla museum zijn ruim 250 van zijn werken tentoongesteld. In het huis waarin het museum gevestigd is heeft Joaquín de laatste jaren van zijn leven gewoond. De tuinen die bij het huis horen zijn alleen al een bezoekje waard.

 • Museo Nacional de Ciencias Naturales
  Het Museo Nacional de Ciencias Naturales is het natuurhistorische museum van Madrid. Je kunt hier onder andere skeletten van dinosauriërs, geologische vondsten en opgezette diersoorten bewonderen.

12. Bezoek het Atocha station van Madrid

Normaal staat een station bezoek tijdens een stedentrip niet hoog op mijn to do lijstje. Maar het Atocha station van Madrid moet je zeker even bezoeken. Naast dat er treinen vertrekken naar steden als Barcelona en Toledo, vind je in het Atocha station een heuse tropische tuin. De tuin bevat wel meer dan 7000 planten uit verschillende plaatsen van over de hele wereld. Het is echt een uniek plekje. De tuin is gratis te bezoeken.

13. Ga shoppen op de Gran Vía

De Gran Vía is de bekendste straat van Madrid. Het is een grote boulevard met prachtige gebouwen. Er liggen meer dan 40 hotels, verschillende theaters, bioscopen en vele winkels aan de Gran Vía. De winkels zijn hier tot laat in de avond geopend. Bekende gebouwen aan de Gran Vía zijn het Telefónica building, het Edificio Carrión, het Edificio Grassy (met het Rolex logo) en het Edificio Metrópolis.

14. Maak een wandeling over de Paseo del Prado

Paseo del Prado is een brede boulevard in Madrid waar dagelijks veel verkeer rijdt. Op zondag van 9.00 tot 16.00 uur is de boulevard tussen Plaza del Emperador Carlos V en Plaza de la Cibeles afgesloten voor verkeer. Je ziet hier dan veel mensen wandelen, fietsen en rolschaatsen. Zeker een leuke en rustige manier om je zondag morgen te starten. 

15. Bekijk de verticale tuin van Caixa Forum

In Caixa Forum, een voormalige elektriciteitscentrale, zit tegenwoordig een kunstcentrum. Er vinden hier wisselende tentoonstellingen plaats. Ook worden er concerten, filmvoorstellingen, lezingen en andere activiteiten georganiseerd. Maar het allerleukste aan Caixa Forum is de buitenmuur. Deze is namelijk compleet bedekt met een verticale tuin. De verticale tuin is wel 27 meter hoog en een echte eye catcher.

16. Bezoek de Mirador de Madrid

In het mooie Palacio de Comunicaciones is het culturele centrum Centro Centro gevestigd. Op de 8ste verdieping van dit gebouw vind je Mirador de Madrid. Voor €3 per persoon ga je naar de 8ste verdieping van Centro Centro en vanaf daar heb je uitzicht op Plaza de la Cibeles en de omgeving. Let even op de openingstijden als je dit uitzichtpunt wilt bezoeken. Het uitzichtpunt is op maandag en op de overige dagen tussen 14.00 en 16.00 uur gesloten.

17. Ga picknicken in Parque de El Retiro

Parque de El Retiro is het stadspark van Madrid. Het is een groene oase van rust midden in het centrum. Het El Retiro park is 1,4 km² groot en hiermee het grootste park van Spanje. Vooral in het weekend kan het hier gezellig druk zijn. Mensen gaan er dan picknicken, sporten of gezellig kletsen met vrienden. 

Een van de hoogtepunten in het El Retiro Park is het Palacio de Cristal. Het Palacio de Cristal ligt midden in het El Retiro park. Deze glazen serre is een bekende bezienswaardigheid in Madrid. Palacio de Cristal is gebouwd in 1887 en was bedoeld als een winter tuin voor exotische bloemen. Tegenwoordig vinden er vaak tijdelijke exposities plaats. Palacio de Cristal kun je gratis bezoeken. 

Aan de noordzijde van het El Retiro park vind je een groot meer. Aan dit meer ligt het bekende monument van Alfonso XII. Het is echt een plek waar de mensen op een mooie dag komen genieten van de zon. Heb je zin om een boottochtje te maken? Je kunt hier ook een roeibootje huren. Nog een mooi gebouw in het El Retiro park is het Palacio de Velázquez. Palacio de Velázquez ligt vlak bij het Palacio de Cristal en het is een plek waar tentoonstellingen gegeven worden.

Lekker eten in Madrid

Ben je op zoek naar een plek waar je lekker een hapje kunt eten of drinken? Deze plekken kan ik je aanraden:

 • La Musa Latina
  Op zoek naar een leuk tapas restaurant? La Musa Latina is een aanrader. Als de zon schijnt kun je op het terras gezellig tapas eten en sangria drinken. Als het niet zo’n mooi weer is, is het ook geen straf om binnen te moeten zitten. De zaak ziet er van binnen namelijk ook heel gezellig uit. De tapas die wij bestelde smaakte allemaal erg lekker. We namen onder andere de carpaccio rolletjes, de meat balls, de aardappelen gevuld met gehakt, de taco’s en de dumplings. Smullen!
 • Levaduramadre
  Levaduramadre is een bakker met meerdere locaties in Madrid. Hier moet je zijn voor een lekker tussendoortje of een lunch zoals een croissant, een muffin, een taartje of iets anders lekkers. Wij haalde hier onze lunch, om deze daarna in het El Retiro park op te eten.
 • Calle de la Cava Baja
  Ben je op zoek naar een leuk tentje om gezellig een hapje te eten? Aan Calle de la Cava Baja liggen veel tapasbarretjes en gezellige restaurantjes naast elkaar. Zeker weten dat je hier een plekje zult vinden om de avond door te brengen.
 • Plenti Cafe
  Vlakbij het Museo del Prado, de botanische tuin van Madrid en het El Retiro park ligt Plenti Cafe. Een fijne plek voor een lekkere lunch. Je kunt hier onder andere kiezen uit verschillende soorten toast, salades, quiche, soep en taart.

Hoeveel dagen Madrid boeken?

Ik zou je aanraden om zeker 3 dagen in Madrid te verblijven. Zo heb je mooi de tijd om alles in de stad rustig te bekijken. Wil je ook een dagtrip naar Toledo maken? Dan zou ik er een dag aan vast plakken. Mijn blog over Toledo lees je hier.

Hoe bereik je Madrid vanaf het vliegveld?

De meeste vluchten vanuit Nederland landen op Madrid Barajas Airport. Vanuit daar bereik je het centrum van Madrid heel gemakkelijk met de metro. Je neemt de roze lijn richting het centrum en vanuit daar kun je overstappen op een metrolijn die je nodig hebt om bij je hotel te komen.  

Een aanrader is om bij aankomst op het vliegveld een tien ritten kaart te kopen voor de metro. Je betaalt dan €2,50 voor het plastic kaartje, €6,10 voor de tien ritten en €3 per persoon toelage voor het vliegveld. Totaal betaal je ongeveer €14,60 voor een tien ritten kaart. Je kunt deze kaart met meerdere personen gebruiken. Gewoon scannen bij de poortjes (en doorgeven aan de volgende persoon) en je ziet vanzelf hoeveel ritten er nog op je kaartje staan. Voor de terugweg naar het vliegveld moet je wel weer even een €3 per persoon ‘vliegveld toeslag’ op de kaart zetten. Dit kun je gewoon bij een automaat op een station doen.

In Madrid is eigenlijk alles op loopafstand. Wij hebben veel te voet gedaan en hadden nog 2 ritten over op onze ritten kaart. Als je geen 10 ritten kaart nodig denk te hebben kun je ook gewoon een enkele rit richting het centrum kopen.

Waar verblijven in Madrid?

Wij verbleven in het Room Mate Macarena hotel aan de Gran Vía in Madrid. Dit is een modern hotel op een zeer centrale plek in Madrid. Het hotel is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Er liggen verschillende metro stations in de buurt. Het ontbijt was inbegrepen bij de overnachting en hier hebben wij dan ook gebruik van gemaakt. Het was een lekker en vers ontbijt met veel keuze. Nog een leuke bijkomstigheid is dat het hotel een Rooftop Bar met een zwembad heeft.

Let op: De entreeprijzen die in dit blog genoemd zijn, zijn prijzen van maart 2023 Omdat prijzen nog wel eens veranderen raad ik je aan om voor een bezoek aan Madrid even te checken of de prijzen nog steeds hetzelfde zijn.

Meer Spanje inspiratie

Boek een activiteit

Dit blog bevat affiliate links. Als jij via deze links een aankoop doet, ontvang ik een kleine vergoeding. Dit kost jou echter niets extra’s. Wat jij betaalt blijft hetzelfde. Op deze manier kan ik ‘Het Reiskoffertje’ onderhouden.

Deel dit blog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *