Wat te doen in Pisa in één of twee dagen

Tijdens een rondreis met de trein door Toscane in Italië bezochten wij de stad Pisa. Pisa is vooral bekend door de scheve toren die er staat, maar er is zoveel meer te zien en te doen. De stad heeft mij echt positief verrast. Voordat we naar Toscane gingen hoorde ik veel verhalen over Pisa. Pisa zou niet zo de moeite waard zou zijn. Ik vond het zelf echt een leuke en gezellige stad, die je zeker niet moet overslaan tijdens een reis door Toscane.

Wat ik heel apart vond, is als je met het vliegtuig aankomt in Pisa, je te voet gemakkelijk de stad kunt bereiken. Wij hadden een accommodatie vlak bij het station van Pisa geboekt en dat was vanaf de landingsbaan ongeveer 15 minuten wandelen. 

Pisa is niet heel groot. Aan één of twee dagen heb je wel genoeg om alles op je gemak te kunnen bekijken. In dit blog laat ik je de leukste bezienswaardigheden van Pisa zien.

Bezoek de toren van Pisa

Natuurlijk mag je bij een bezoek aan Pisa de bekendste bezienswaardigheid niet overslaan: de toren van Pisa. Als je een bezoekje aan Pisa brengt en je hebt geen foto van de scheve toren, dan ben je eigenlijk niet in Pisa geweest.

De toren van Pisa is een klokkentoren die te vinden is op Piazza dei Miracoli. In 1173 werd er gestart met de bouw van de toren, maar als snel begon deze over te hellen. Dit kwam doordat de ondergrond te zacht was. Pas in 1372 werd de bovenste verdieping van de toren afgemaakt. De toren stond toen nog steeds scheef. Vanaf 1990 is de toren zelfs een hele tijd gesloten geweest. De toren stond toen 5,5 graad uit het lood. Na restauratie ging de toren in 2001 weer open en vanaf toen was de helling ongeveer 4 graad.

Je kunt de toren van Pisa beklimmen. Dit hebben wij niet gedaan en ik zal je verderop in dit blog vertellen waarom. Wil je de toren toch beklimmen koop dan hier een ticket. Het goedkoopste ticket kost ongeveer €20. Er zijn verschillende opties en combinaties mogelijk.

Neem zeker even de tijd om de capriolen die mensen uit halen om met de toren van Pisa op de foto te gaan te bekijken. Pret gegarandeerd!

Bezoek de andere gebouwen aan Piazza dei Miracoli

Piazza dei Miracoli is een ommuurd gebied en is samen met alle gebouwen die op dit plein staan uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Naast de toren van Pisa liggen hier nog meer historische gebouwen. Het grootste gebouw op de Piazza dei Miracol is de Duomo Santa Maria Assunta kathedraal. De kathedraal is gratis te bezoeken. Je moet hiervoor wel een gratis ticket halen bij de ticket office. Je krijgt dan een tijdslot waarin je de kathedraal mag bezoeken.

Het Baptisterium is ook te vinden op het Piazza dei Miracoli in Pisa. Dit is de grootste doopkapel van Italië. De doopkapel is wel 55 meter hoog. De buitenkant van het gebouw is prachtig versierd. Om het Baptisterium te bezoeken heb je een ticket nodig.

Op het Piazza dei Miracoli ligt ook nog het Camposanto, ook wel het Heilige Veld genoemd. Dit is een ommuurde begraafplaats. Het is misschien een beetje gek om een begraafplaats tijdens een stedentrip te bezoeken, maar deze is wel een bezoekje waard.

Je kunt hier een entreekaart kopen voor de verschillende bezienswaardigheden aan het Piazza dei Miracoli. Er zijn verschillende combinaties mogelijk. Kijk even wat voor jou de fijnste combinatie is en koop dan een ticket.

Beklim de Mura Di Pisa

Waarom wij niet de toren van Pisa beklommen hebben heeft alles te maken met de Mura di Pisa. Aan het Piazza dei Miracoli ligt de ingang van Mura di Pisa, dit is de stadsmuur van Pisa. Een entreeticket koop je voor €5 p.p. Je gaat dan via een trap de stadsmuur op. Vanaf de stadsmuur heb je een mooi uitzicht over Piazza dei Miracoli met al haar bezienswaardigheden. Persoonlijk vonden wij het mooier om de toren van Pisa (en alle andere bezienswaardigheden) te zien liggen, dan boven op de toren zelf te staan. De stadsmuur is 3 kilometer lang en deze kun je helemaal bewandelen. Ik moet zeggen dat het begin stuk wel meteen het mooiste stuk is. Wij hebben uiteindelijk de wandeling van 3 kilometer over de stadsmuur afgemaakt. Wil je de muur eerder verlaten dan kan dit op vier verschillende punten.

Bekijk Chiesa di Santa Maria della Spina

Maak een wandeling over de Ponte Solferino en je hebt meteen een mooi uitzicht op de Santa Maria della Spina te pakken. Santa Maria della Spina is een aparte, kleine Gotische kerk. Het kerkje heeft hier niet altijd gestaan. Het is al een keer verplaatst. In 1871 is het kerkje afgebroken omdat het te dicht bij het water stond. Daarna is het een eindje verderop weer opnieuw opgebouwd.

Bewonder de mural van Keith Harings

Ook in Pisa zijn er mooie muurschilderingen te vinden. Tuttomondo (‘de hele wereld’) van Keith Harings is een bekende kleurrijke muurschildering in Pisa en is te vinden in een van de zijstraten van Piazza Vittorio Emanuele II. Het is een van de laatste werken van Keith Harings. Een paar maanden na de voltooiing, in 1989, overleed hij. Dit kunstwerk is openbaar en is dus op ieder gewenst tijdstip te bewonderen.

Ga shoppen in Pisa

In Pisa zijn genoeg leuke winkeltjes te vinden. De belangrijkste winkelstraat is Corso Italia. Je vindt hier grote winkelketens maar ook kleinere winkels. Zelf ben ik nooit zo van het shoppen in een stad. Ik houd er zelf meer van om de kleine zijstraatjes eromheen te ontdekken. Sla zeker de zijstraatjes van Corso Italia niet over. Die zijn misschien nog wel leuker dan de winkelstraat zelf.

Wandel over het Piazza Dei Cavaleiri

Het mooiste plein van Pisa is naar mijn mening Piazza Dei Cavaleiri. Het plein ligt vlakbij de toren van Pisa en was in de middeleeuwen het politieke centrum van de stad. Er liggen nog steeds prachtige gebouwen, waaronder het Palazzo della Carovana, op het plein. Loop ook zeker even onder de poort van Palazzo dell’Orologio door. Dit is een prachtig gebouw met een grote klok.

Geniet van al het lekkere eten in Pisa

Als je Italië zegt, denk je natuurlijk meteen aan pizza en pasta. Maar heb je een keer zin in een lekker broodje ga dan zeker naar I Porci Comodi. Dit is een kleine broodjeszaak met in de zomer een groot terras. Je hebt keuze uit wel 100 verschillende broodjes. De keuze is reuze en ze smaken echt goed!

Voor een heerlijke pasta of pizza raad ik je Il Peporoncino aan. Wij hebben er zelf twee avonden gegeten en de pizza’s en pasta’s die wij gegeten hebben waren heel erg lekker. Het is een klein zaakje met een klein terras. Reserveren is zeker aan te raden. Mensen die op de bonnefooi kwamen kregen meestal te horen dat er geen plaats meer was.

Italië is ook het land van lekker ijs. Voor een lekker ijsje in Pisa raad ik je La Bogetta de Gelato aan. ’s Avonds staat hier vaak een lange rij, dus ik raad je aan om ’s middags een ijsje te gaan halen. Je zult er geen spijt van krijgen.

Andere steden bezoeken vanuit Pisa

Vanuit Pisa is het heel gemakkelijk om andere steden in Italië te bezoeken. Pisa heeft een groot en overzichtelijk treinstation. Vanaf het treinstation in Pisa vertrekken treinen in alle richtingen van het land. Zo ben je binnen een paar uur in Florence, ligt Cinque Terre om de hoek en bezoek je de middeleeuwse steden Lucca en Siena ook heel gemakkelijk met de trein.

Let op: De entreeprijzen die in dit blog genoemd zijn, zijn prijzen van juni 2022. Omdat prijzen nog wel eens veranderen raad ik je aan om voor een bezoek aan Pisa even te checken of de prijzen nog steeds hetzelfde zijn.

Deel dit blog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *