Tips voor een bezoek aan Toledo in Spanje


Toledo is een middeleeuwse stad op een steenworp afstand van Madrid, de hoofdstad van Spanje. Een dagtrip naar Toledo maken is dan ook leuk om te doen tijdens je stedentrip Madrid. Toledo is een van de oudste steden van Spanje en was tot 1561 zelfs de hoofdstad van het land. Madrid was in die tijd slecht een klein stadje en Toledo was toen de belangrijkste stad van Spanje. Momenteel heeft Toledo ruim 80.000 inwoners. De binnenstad is werkelijk prachtig en staat dan ook niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Lange tijd hebben in Toledo drie geloven naast elkaar geleefd: de christenen, de islamieten en de joden. Daarom staat de stad ook wel bekend als de stad van de drie culturen. Je kunt dit tegenwoordig nog goed terug zien. Er zijn namelijk veel kerken, moskeeën en synagogen in Toledo te vinden. Toledo is gebouwd op een heuvel en ligt aan de rivier de Taag. Het is een mooie stad om een dag door te brengen. Dwalen door de smalle middeleeuwse straatjes, wandelen langs de rivier de Taag en mooie gebouwen bewonderen. Klinkt als een fijne dagtrip toch?

Hoe bereik je Toledo?

Vanaf het treinstation Atocha in Madrid vertrekt er geregeld een hogesnelheidstrein naar Toledo. Kaartjes hiervoor koop je online, bij een automaat op het station of bij de ticketverkoop balie op het station. Wij kochten onze treinkaarten al een dag van te voren bij de ticketverkoop balie. Zo waren we zeker van een plek in de trein en hoefde we de volgende dag niet meer bij de ticketverkoop in de rij te wachten. Het kan hier namelijk aardig druk zijn. Bij het kopen van een treinkaartje heb je een identiteitsbewijs nodig. De tickets worden namelijk op naam gezet en je krijgt een stoelnummer toegewezen. Je kunt er voor kiezen om ook meteen je ticket voor de terugreis te reserveren. Een treinticket van Madrid naar Toledo kost € 11,10 per persoon, enkele reis. 

Als je naar het perron wilt waar de trein naar Toledo vertrekt moet je eerst nog door een security check heen. Een beetje een vliegveld idee, alleen kleiner. Houd hier even rekening mee, het kan dus allemaal net iets langer duren dan je denkt. De hogesnelheidstrein doet er ongeveer een half uur over om Toledo te bereiken vanaf Madrid.

Ben je nog op zoek naar tips voor Madrid? Lees dan hier mijn blog over Madrid.

Vervoer in Toledo ​

Met de hogesnelheidstrein kom je op het kleine station van de Toledo aan. Je kunt hier, mocht je dit willen, een ticket kopen voor de Hop on, hop off bus van Toledo. Deze vertrekt namelijk al meteen vanaf het station. Wij kozen hier niet voor en besloten te lopen. Lopend doe je er ongeveer tien minuten over om de stad te bereiken. Omdat Toledo op een heuvel gebouwd is, is het voor sommige mensen best wel een klim om de stad te voet te bereiken. Een oplossing hiervoor zijn de roltrappen die je kunt nemen om in het centrum van Toledo te komen. 

Wat te doen in Toledo?

Toledo is geen hele grote stad. Aan een bezoek van één dag heb je genoeg om alles te kunnen bekijken. In dit blog laat ik je de hoogtepunten van Toledo zien. Nog een tip: een van de leukste dingen om te doen in Toledo is verdwalen in het doolhof van de mooie, middeleeuwse straatjes. Je komt namelijk altijd wel weer op een mooi plekje uit!

Bezoek de kathedraal van Toledo

De kathedraal van Toledo, ook wel Catedral de Santa María de Toledo genoemd is het belangrijkste kerkgebouw van de stad. Omdat de kathedraal zo groot is zie je hem al vanaf veel plekken in Toledo liggen. De buitenkant van de kathedraal kun je gratis bewonderen, maar wil je graag naar binnen dan moet je een entreeticket kopen dat € 10 per persoon kost.

Geniet van het uitzicht vanaf Mirador del Valle

Een van de hoogtepunten van Toledo vind ik Mirador del Valle. Mirador del Valle is een uitzichtpunt aan de zuidkant van Toledo. Je hebt hier een prachtig uitzicht op de stad Toledo en de rivier de Taag. Voordat we een dagtrip naar Toledo maakte las ik op verschillende websites dat je het beste met de bus naar Mirador del Valle kon gaan. Het zou namelijk te ver zijn om te wandelen. We hebben dit opgezocht en google gaf een wandeling van ongeveer een half uurtje aan. Dit wilde wij wel proberen. Vanaf het station in Toledo besloten we om als eerste naar Mirador del Valle te wandelen. Het was een makkelijke wandeling, waarbij we onderweg naar het uitzichtpunt al meerdere keren gestopt zijn om foto’s te maken. Wat een uitzichten! Ik zou je dan ook zeker aanraden om niet de toeristische bus te pakken maar gewoon naar het uitzichtpunt te wandelen. Je zult er geen spijt van krijgen. Vanaf Mirador del valle zou je terug kunnen lopen richting het station om daar via de Puente de Alcántara Toledo in te wandelen, maar je kunt ook kiezen om verder te wandelen. Je volgt de rivier de Taag en op een gegeven moment kom je weer een brug tegen, genaamd Puente San Martín en via deze brug ga je dan Toledo in. Ik vind dit een van de leukste dingen die we in Toledo gedaan hebben, dus zeker een aanrader!

Bezoek Mezquita del Cristo de la Luz

De Mezquita del Cristo de la Luz was oorspronkelijk een moskee maar is daarna omgebouwd tot een katholieke kerk. Het uiterlijk van de moskee is wel goed bewaard gebleven. Lang geleden stonden er tien moskeeën in Toledo. Mezquita del Cristo de la Luz is de enige moskee die daarvan is overgebleven.  

Wandelen over Puente de Alcántara en Puente de San Martín

Toledo heeft verschillende prachtige bruggen om de stad te bereiken. De twee bekendste zijn Puente de Alcántara en Puente de San Martín. Puente de Alcántara kom je al vrij snel tegen als je vanuit het station van Toledo richting de stad loopt. Aan de andere kant van Toledo vind je Puente de San Martín. Puente de San Martín is ook een halte van de Hop on, hop off bus.

Bewonder het Monasterio San Juan de los Reyes

Het Monasterio San Juan de los Reyes is een voormalig klooster in Toledo en is zeker een bezoekje waard. Vooral de binnentuin vond ik erg mooi. Deze kun je vanaf twee verdiepingen bekijken. Ook ligt er nog een kerk in het Monasterio San Juan de los Reyes. Neem daar ook zeker even een kijkje.

Bezoek het museum in het Alcázar van Toledo

Het Alcázar van Toledo is een stenen fort wat bijna boven alles in Toledo uit steekt. Dit komt omdat het fort op het hoogste punt van Toledo ligt. In het Alcazar vind je tegenwoordig een legermuseum en een bibliotheek. 

Bekijk de zuilen van Sinagoga de Santa María la Blanca

In Toledo hebben vroeger meerdere synagogen gestaan. Sinagoga de Santa Maria Blanca is hier één van. Het is een van de oudste synagoge in Europa die nog overeind staat. Inmiddels is Sinagoga de Santa Maria Blanca omgebouwd naar een katholieke kerk. Tijdens deze verbouwing zijn er geen grote aanpassingen gedaan. Hierdoor zie je nog veel van de Moorse stijl terug in dit gebouw. De witte zuilen van Sinagoga de Santa Maria Blanca laten je misschien wel denken aan de Mezquita in Cordoba.  

Wandel onder Puerta de Bisagra door

Toledo heeft verschillende stadspoorten en Puerta de Bisagra is daar een van. Puerta de Bisagra is een van de mooiste stadspoorten die Toledo heeft. Het is nog steeds een belangrijke toegangspoort om de stad te bereiken.

Bezoek het Hospital de Tavera

Hospital de Tavera is een voormalig ziekenhuis net iets buiten de stadsmuren van Toledo. Het was vroeger een ziekenhuis voor arme mensen. Tegenwoordig is het een museum dat je kunt bezoeken. Vooral de oude apotheek en de bibliotheek van Hospital de Tavera is goed bewaard gebleven. Ook is er een Hospital kerk aanwezig. Wil je de patios, de kerk en de sacristie (wat een vertrek in de kerk is) bezoeken, dan betaal je een entreeprijs van € 5 per persoon. Voor € 9 per persoon mag je ook nog het museum en de apotheek erbij bezoeken.

Wandel langs de rivier de Taag

Maak zeker een wandeling langs de rivier de Taag als je een bezoek aan Toledo brengt. Vanaf hier heb je namelijk de mooiste uitzichten op de stad en de rivier. Verdwalen kun je hier niet want de rivier loopt om de stad heen en om de zoveel tijd kom je een brug tegen. Via die brug loop je dan zo Toledo weer in.

Tip : Koop de Toledo Tourist Wristband

Ben je van plan veel bezienswaardigheden in Toledo te gaan bezoeken denk dan eens na over een Toledo Tourist Wristband. Bij verschillende bezienswaardigheden in Toledo moet je een klein bedrag betalen als je naar binnen wilt. Meestal is dit een bedrag van ongeveer 4 euro per persoon per bezienswaardigheid. Wij bezochten zelf niet heel veel gebouwen van binnen, maar ik zag een poster ophangen bij de Mezquita del Cristo de la Luz over de Toledo Tourist Writsband dus ik wil deze tip graag met jullie delen.

Met de Toledo Tourist armband kun je voor 12 euro de volgende zeven bezienswaardigheden in Toledo bezoeken:
– Real Colegio de Doncellas Nobles 
– Iglesia San Ildefonso 
– Monasterio San Juan de los Reyes
– Mezquita del Cristo de la Luz
– Iglesia de Santo Tomé
– Iglesia del Salvador
– Sinagoga de Santa María la Blanca

Je kunt de Toledo Tourist Wristband bij de locatie’s zelf kopen of bij het Oficina de turismo. Het Oficina de turismo ligt op het plein voor de kathedraal in Toledo.

Breng een bezoek aan Toledo

Ik vond onze dagtrip vanuit Madrid naar Toledo echt de moeite waard. Ben je de grote stad Madrid heel even moe? Neem dan de trein naar Toledo en je staat binnen een half uurtje in een totaal andere wereld. Toledo ligt in een prachtig gebied waar je ook mooi kunt wandelen. Omdat Toledo hoog op een berg ligt, is het in de stad af en toe een beetje klimmen, maar dat heeft ook zo zijn charme. En ben je echt heel moe dan zijn er altijd nog de roltrappen waar je gebruik van kunt maken.  Toledo is een stad waar je even terug gaat in de tijd. Breng zeker een bezoek aan Toledo als je in de buurt bent!

Let op: De entreeprijzen die in dit blog genoemd zijn, zijn prijzen van maart 2023. Omdat prijzen nog wel eens veranderen raad ik je aan om voor een bezoek aan Toledo even te checken of de prijzen nog steeds hetzelfde zijn.

Meer Spanje inspiratie

Boek een activiteit

Dit blog bevat affiliate links. Als jij via deze links een aankoop doet, ontvang ik een kleine vergoeding. Dit kost jou echter niets extra’s. Wat jij betaalt blijft hetzelfde. Op deze manier kan ik ‘Het Reiskoffertje’ onderhouden.

Deel dit blog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *