9x zien en doen op Gran Canaria


De meeste mensen denken bij Gran Canaria aan zon, zee en strand. Natuurlijk is dat op Gran Canaria te vinden maar er is nog zoveel meer te zien en te doen. Wat dacht van je picknicken aan een mooi stuwmeer, op zoek gaan naar een verborgen kloof, een wandeling maken door de duinen, prachtige uitkijkpunten bezoeken, eten in de leukste restaurants en een roadtrip maken over het eiland? In dit blog geef ik je tips over wat je zeker moet zien en doen op Gran Canaria.

1. Maak de Caldera de Bandama wandeling

In het noordoosten van Gran Canaria ligt Caldera de Bandama, een oude vulkaankrater. Caldera de Bandama is de perfecte plek voor een mooie, rustige wandeling. Je kunt hier een wandeling maken van ongeveer 3,5 kilometer. Je start boven aan de rand van de krater en daalt langzaam af naar de bodem. De bodem van Caldera de Bandama is verrassend groen en is voor een groot gedeelte bedekt met groene klavertjes. Het is net alsof je door een kleine oase loopt. Beneden wandel je een rondje door de krater en daarna moet je hetzelfde stuk weer omhoog wandelen naar de rand van de krater. Dit is een klim van ongeveer 25 minuten die best pittig is. Het is aan te raden om deze wandeling niet op het heetst van de dag te maken en om iets te drinken en te eten mee te nemen. Wij zijn in totaal een kleine 1,5 uur onderweg geweest.

Het startpunt van de Caldera de Bandama wandeling ligt aan de doorgaande weg. Je kunt je auto parkeren op een van de parkeerplaatsen. Er hangt een bruin bord aan de muur met de tekst: Caldera de Bandama. Volg dit bord, dan zal de route zich vanzelf wijzen.

2. Ontdek het Presa de las Niñas stuwmeer

Op Gran Canaria liggen verschillende stuwmeren. Helaas staan de meeste stuwmeren tegenwoordig droog doordat er te weinig regen is gevallen in de afgelopen jaren. Presa de las Niñas is een stuwmeer op Gran Canaria waar wel nog water in zit. Je ziet wel aan de omgeving van het stuwmeer dat het water veel lager dan voorheen staat. Aan het stuwmeer ligt een mooi recreatiegebied met picknicktafels, toilet voorzieningen en barbecues. Een prachtige plek voor een gezellige picknick en eventueel een leuke wandeling.

3. Wandel door de Dunas de Maspalomas

Meters hoge duinen zover als je kunt kijken. De duinen bij Maspalomas geven je het gevoel midden in de Sahara te staan. Vanaf de boulevard van Maspalomas kun je verschillende wandelingen door de Dunas de Maspalomas maken. Deze staan aangeven op een bord nabij het RIU Hotel en Mirador de las Dunas. Door de zeewind veranderen de duinen voortdurend en ze verplaatsen zich zelfs soms naar de wandelpaden langs de duinen. Voor veel bezoekers is dit een hoogtepunt van Gran Canaria.

4. Ontdek de Barranco de las Vacas kloof

Goed verstopt, aan de GC-550, tussen hectometerpaal 14 en 15, ligt de Barranco de las Vacas kloof. Als je niet weet waar je moet zijn rijd je deze kloof zo voorbij. De kloof staat namelijk niet aangegeven met bordjes maar is te vinden via Google Maps. Let erop dat je de Barranco de las Vacas aan de GC-550 intoetst, anders sta je namelijk op een verkeerd punt! Aan de weg is een kleine inham waar plek is voor twee auto’s. Ter hoogte van de inham zie je een kleine tunnel. Je kunt daar over de vangrail stappen en via een klein trappetje en een pad door de tunnel naar de Barranco de las Vacas wandelen. Deze prachtige kloof lijkt op de Antelope Canyon in West-Amerika, maar dan in het klein. Echt één van de meest bijzondere plekken van Gran Canaria.

5. Bezoek het symbool van Gran Canaria: Roque Nublo

Roque Nublo, Spaans voor wolkenrots, is hét symbool van Gran Canaria. Roque Nublo is een rots van 67 meter hoog en is 4,5 miljoen jaar geleden ontstaan tijdens een vulkaanuitbarsting. Veel mensen maken de wandeling naar de bekende rots. Je kunt vanaf de parkeerplaats van Roque Nublo in ongeveer 30 minuten naar de rots wandelen. Eenmaal boven aangekomen wordt je getrakteerd op geweldige uitzichten.

Een leuk en minder druk alternatief voor de Roque Nublo is een wandeling naar Roque Bentayga. Een wandeling naar deze rots biedt ongeveer dezelfde ervaring als Roque Nublo. Het is hier alleen een stuk rustiger.

6. Stop bij Mirador Astronómico de la Degollada de las Yeguas

Wanneer je op de GC-60, een weg vanuit het zuiden van Gran Canaria, rijdt kom je Mirador Astronómico de la Degollada de las Yeguas vanzelf tegen. Dit is denk ik wel het mooiste uitzichtpunt op Gran Canaria. De omgeving deed mij erg aan de Gran Canyon denken. De GC-60 weg zelf is ook zeker de moeite waard, denk aan mooie uitzichten, prachtige natuur en veel bochten.

7. Bewonder de kleurrijke rotsen: Fuente de los Azulejos

Volgens vele is de GC-200 de mooiste route om te rijden (of om te fietsen) op Gran Canaria. De weg begint in het plaatsje Mogan in het zuidwesten van Gran Canaria en gaat door het ruige binnenland en langs een gedeelte van de westkust van het eiland. Reken op veel bochten, mooie uitzichten en prachtige natuur. Een van de hoogtepunten van de GC-200 zijn de Fuente de los Azulejos. Deze kleurrijke rotsen worden ook wel de Rainbow Rocks genoemd. Je zult wel begrijpen waarom. De Fuente de los Azulejos zijn prachtig om te zien. Stop ook zeker even bij de fruitkraam die langs de weg staat en geniet van een heerlijke smoothie.

8. Volgens mij de mooiste weg op Gran Canaria: GC-605

De GC-550 en GC-200 worden door veel mensen gezien als de mooiste wegen op Gran Canaria. Maar stiekem vond ik de GC-605 nog veel mooier. Veel bochten, smalle wegen, veel klimmen en dalen en een prachtige omgeving. De route is veel minder bekend en daardoor kom je nauwelijks auto’s tegen. Echt een prachtige weg om te rijden.  

9. Bezoek de hoogste berg van Gran Canaria : Pico de las Nieves

Pico de las Nieves is met haar 1949 meter de hoogste berg van Gran Canaria. Je kunt Pico de las Nieves heel gemakkelijk met de auto bereiken via een mooie route door het binnenland van Gran Canaria. Onderweg kun je al genieten van mooie uitzichten. Op de top van de berg ligt Mirador del Pico de los Pozos de las Nieves. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over de omgeving en als je geluk hebt zie je zelfs de vulkaan El Teide op buureiland Tenerife liggen. Bij het uitzichtpunt kun je via een trap nog een stukje verder omhoog klimmen. Je wordt dan getrakteerd op nog een mooi uitzichtpunt. Tip: boven op de berg kan het koud zijn. Neem dus voor de zekerheid een vestje mee. 

Meer Spanje inspiratie

Boek een activiteit

Dit blog bevat affiliate links. Als jij via deze links een aankoop doet, ontvang ik een kleine vergoeding. Dit kost jou echter niets extra’s. Wat jij betaalt blijft hetzelfde. Op deze manier kan ik ‘Het Reiskoffertje’ onderhouden.

Deel dit blog

8 gedachten over “9x zien en doen op Gran Canaria”

  1. Wauw! Dit ziet er toch zoveel mooier uit dan je vooraf bedenkt bij Gran Canaria. Ik heb daar toch altijd een beetje het idee bij dat het saai is. Maar het is helemaal niet saai. Ik ben alleen op Lanzarote geweest en dat smaakt naar meer. Zo te zien is dit een prachtig eiland. Fuente de los Azulejos doet mij een beetje denken een Death Valley, daar had je ook van die rotsen in die unieke kleuren. Echt tof!

    1. Veel mensen hebben denk ik het idee van zon, zee en strand en niks doen bij Gran Canaria. Leuk om te horen dat ik wel heb laten zien dat er zoveel meer te zien en te doen is op Gran Canaria. Fuente de los Azulejos is echt prachtig om te zien en de weg ernaartoe is ook heel mooi!

  2. Ik ben nog nooit in Gran Canaria geweest, wel in Tenerife en dat vond ik fantastisch. Ik zou er graag eens naartoe willen om de natuur daar te ontdekken. Die canyon lijkt echt op de Grand Canyon, super gaaf! Leuk om te zien dat er veel te doen en te zien is. Zonde als mensen alleen maar in hun resort blijven.

    1. Zeker zonde als mensen alleen maar in een resort gaat zitten. Huur een auto en ga op pad. Je zult versteld staan van de mooie plekjes die je tegen komt.

  3. Wauwww, wat is het mooi op Gran Canaria! Ik had al wel gehoord dat het een heel mooi eiland is, maar jij bewijst dat door heel gave plekken uit te lichten. Grappig ook, dat er best veel overeenkomsten zijn met de overweldigend gave natuur in West Amerika! De Barranco de las Vacas kloof is magisch mooi!

    1. Wat leuk om te horen. Dankjewel. Gran Canaria heeft zeker hele mooie plekken, weg van de drukte. Zeker de moeite waard! Ik ben inderdaad op een paar plekken geweest die mij heel erg aan West-Amerika deden denken.

  4. Wat bijzonder allemaal! Ik had vorig jaar bij mijn zus al foto’s van Gran Canaria gezien die mij verrasten, maar jij hebt nog veel meer mooie plekken. Vooral Barranco de las Vacas zou bij mij bovenaan de lijst staan, omdat Antelope Canyon zo ongeveer op nummer 1 van mijn bucketlist staat! 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *