10x wat te doen in Helmond


De stad Helmond zegt je in eerste instantie misschien niet zo heel veel. Om eerlijk te zijn was dit bij mij ook het geval. Tijdens een weekendje weg verbleven we in de buurt van Helmond en daarom besloten we om een bezoekje te brengen aan deze Brabantse stad. Wat is er allemaal te zien en te doen in Helmond? Ik heb de leukste Helmond tips voor je verzameld.


Vanaf Eindhoven bereik je Helmond al binnen 20 minuten met de auto en zelfs in 10 minuten met de trein. Helmond is een kleine en compacte stad waar genoeg winkeltjes en restaurantjes te vinden zijn. Lees vooral verder als je op zoek bent naar de leukste tips over Helmond.

1. Bekijk de kubuswoningen in Helmond

De meeste mensen kennen de gele kubuswoningen van Rotterdam wel. Maar wist je dat er in Helmond ook kubuswoningen te vinden zijn? In beide plaatsen zijn de woningen ontworpen door architect Piet Blom. De eerste kubuswoningen van Nederland werden in 1974 in Helmond geplaatst. Ze stonden hier dus al eerder dan in Rotterdam. In totaal staan er achttien kubuswoningen in Helmond. In Rotterdam hebben de kubuswoningen een gele kleur, in Helmond zijn ze bruin met groen. Doordat de woningen zo’n aparte vorm hebben moeten de bewoners creatief omgaan met het inrichten van de woning. Misschien kun je wel een glimp van de inrichting opvangen als je de kubuswoningen gaat bekijken.

2. Bezoek het kasteel van Helmond

Het kasteel van Helmond is de grootste waterburcht van Nederland en is te vinden aan de rand van de stad. Ergens tussen 1325 en 1350 werd met de bouw van het kasteel gestart. Om het kasteel lagen toen twee grachten, tegenwoordig is dat er nog maar één. Het kasteel is een plaatje van buiten. Wil je het kasteel ook van binnen zien, dan kan dit ook. In het kasteel bevindt zich tegenwoordig het Museum Helmond. Hier kom je alles te weten over de geschiedenis van het kasteel. Het kasteel wordt tegenwoordig ook vaak als trouwlocatie gebruikt.

3. Wandel door het leukste steegje van Helmond

Het Ketsegangske is waarschijnlijk het leukste straatje van Helmond. In de zomer hebben de bomen die in dit straatje staan veel bladeren (toen wij in Helmond waren zaten er helaas nog geen blaadjes aan de bomen) en die zorgen voor een mooie uitstraling. In het Ketsegangske, wat een zijstraat van de markt is, zijn een aantal arbeidershuisjes uit 1869 helemaal gerenoveerd. Tegenwoordig zijn er een aantal ateliers in de huisjes gevestigd. 

In de buurt van het Ketseganske ligt ook de Lambertushof. Dit is een plein wat achter de Lambertuskerk ligt. Op dit plein staan verschillende standbeelden en je vindt er een verzameling atelierwoningen en kleine winkeltjes. Leuk om even een kijkje te nemen.

4. Bezoek de Cacao fabriek

Iets buiten het centrum van Helmond ligt de Cacao Fabriek. Vanaf 1894 was dit een echte fabriek en werd er hier van cacaobonen chocolade gemaakt. In 1932 ging het bedrijf helaas failliet waardoor de productie van chocolade stopte. Tegenwoordig is het pand de culturele hotspot van Helmond. Voor muziek, film, kunst en een hapje en drankje ben je hier aan het juiste adres. Ook leuk: je vindt er ook nog steeds een chocolade winkeltje.

5. Koop prachtige stoffen bij de Vlisco Factory Outletstore

Vlakbij de Cacao fabriek ligt de Vlisco Factory Outletstore. Dit is een winkel waar je prachtige stoffen in Afrikaanse stijl kunt kopen. De stoffen zijn van top kwaliteit. Vlisco is bekend in Nederland en zelfs in grote delen van Europa.

6. Street art spotten op de bibliotheek van Helmond

Ben jij een street art liefhebber? Loop dan zeker even langs de bibliotheek van Helmond. Je zult wel denken, waarom moet ik daarvoor langs de bibliotheek lopen? Aan de zijkant van de bibliotheek in Helmond vind je een hele grote muurschildering die gemaakt is door Robin Nas. Echt een plaatje!

7. Breng een bezoekje aan Bobby’s Bar

Bobby’s Bar is een gezellige bar met een uitgebreide keuze in cocktails en gin-tonics. Je kunt hier ook een cocktail workshop volgen waarin je lekkere cocktails leert maken. Ben je gek op gin-tonics, maar weet je nooit welke je moet kiezen dan kun je een gin tasting doen. Je mag dan verschillende gins proeven en ondertussen krijg je alles over de achtergrond, het ontstaan en de verschillende soorten gin te horen. Ook kun je er de gin&tonic experience doen waarbij je drie verschillende gin-tonics geserveerd krijgt. Bobby’s Bar is de plek voor een gezellig avondje uit in Helmond.

8. Ga lunchen in Helmond

In Helmond kun je bij verschillende leuke plekken lunchen. Wij kozen voor een lunch bij Lunch & Zo. Op de menukaart vind je broodjes, salades, bowls, cocktails en nog veel meer lekkers. Reserveren kun je hier niet dus loop gewoon even binnen en vraag naar een tafeltje.

Il Borgo werd ons ook aangeraden. Dit Italiaanse restaurant zit in een van de oudste gebouwen van Helmond. Hier kun je onder andere Italiaanse broodjes en salades als lunch krijgen.

9. Breng een bezoek aan de wijk Brandevoort

Net buiten het centrum van Helmond ligt de woonwijk Brandevoort. De Veste, het centrum van deze woonwijk, heeft een bijzondere architectuur. Zo vind je er een gracht en daaraan liggen grachtenpanden die in een aparte stijl gebouwd zijn. Iedere vrijdag tussen 14.00 uur en 18.00 uur is er een biologische markt in de mooie ijzeren markthal.

10. Ga naar de kasteeltuinconcerten in Helmond

Bezoek je Helmond in de zomer? Kijk dan even of de kasteeltuinconcerten op dat moment plaatsvinden. Op diverse vrijdagavonden in juli en augustus kun je naar dit gratis (!) muziekevenement. Er treden diverse bands op met muziekstijlen variërend van salsa tot nederpop. Dus voor ieder wat wils. De locatie waar het evenement plaats vindt is prachtig, namelijk in de tuinen van kasteel Helmond.

Op zoek naar een hotel?

Dit blog bevat affiliate links. Als jij via deze links een aankoop doet, ontvang ik een kleine vergoeding. Dit kost jou echter niets extra’s. Wat jij betaalt blijft hetzelfde. Op deze manier kan ik ‘Het Reiskoffertje’ onderhouden.

Deel dit blog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *