Tips en 7x bezienswaardigheden Palermo, Sicilië


De hoofdstad en grootste stad van Sicilië is Palermo. Palermo is rauw, chaotisch en een stad met verschillende pareltjes die je zeker zult ontdekken als je Palermo bezoekt. Er wordt ook wel gezegd: Palermo, you hate it or you love it. De stad heeft een rijke geschiedenis, prachtige gebouwen, sfeervolle straatjes en veel goede restaurants. In dit blog laat ik je zien dat je Palermo zeker niet mag overslaan als je naar Sicilië gaat.

1. Bezoek de Kathedraal van Palermo

Een van de bekendste bezienswaardigheden van Palermo is de kathedraal, welke gelegen is in het historische centrum van de stad. De kathedraal is in de 12de eeuw gebouwd maar heeft inmiddels verschillende veranderingen ondergaan. De binnenkant van de kerk is gratis te bezoeken. Voor een bezoek aan de tombes en het dak van de kathedraal moet je een ticket kopen. Bij goed weer is het een aanrader om het dak te bezoeken. Je wordt getrakteerd op een panoramisch uitzicht over de stad en de omgeving.

2. Maak een wandeling door het Giardino Garibaldi park

Het Giardino Garibaldi park ligt in het midden van een van de grootste pleinen van Palermo, het Piazza Marina. Het is een fijne plek om even tot rust te komen. Maak hier een wandeling langs de verschillende bizar grote ficusbomen met dikke en kronkelende takken en stronken. Prachtig om te zien! 

3. Bezoek het bekendste plein van Palermo

Het Quattro Canti is een bekend plein/kruispunt in Palermo en is het exacte middelpunt van de stad. Iedere hoek van dit plein heeft een mooi versierde gevel met prachtige beelden en fonteinen. Quatrro Canti wordt ook wel het Teatro del Sole, het ‘Theater van de Zon’ genoemd omdat gedurende de hele dag zonlicht op de gevels valt.

4. Bekijk de gebouwen op het Piazza Pretoria

Op het Piazza Pretoria, dat om de hoek van Quattro Canti ligt, staat de Fontana Pretoria. Deze 12 meter hoge fontein is het hoogtepunt van dit plein. Op Piazza Pretoria liggen nog meer belangrijke gebouwen. Zo vind je er het stadhuis, de St. Caterina kerk en twee paleizen, het Palazzo Bonocore en het Palazzo Bordonaro. Het zijn stuk voor stuk prachtige gebouwen.

5. Struin over de markten van Palermo

Het is toch altijd heerlijk om in het buitenland over een markt rond te struinen. Smalle kleurrijke straatjes, marktkramen met groenten, fruit en vis en genieten van de bijkomende geuren. In Palermo zijn er een aantal markten. De belangrijkste zijn: Mercato della Vucciria, Mercato Borgo Vecchio, Mercato di Ballarò en Mercato del Capo. Bezoek zeker een van deze markten als je in Palermo bent!

6. Bezoek de griezeligste plek van Palermo

Iets buiten het centrum van Palermo ligt de Catacombe dei Cappuccini. In dit ondergrondse complex hangen en liggen meer dan achtduizend gemummificeerde lichamen. Botten, schedels en geraamtes. Je kunt het hier allemaal bewonderen. Het ene lichaam is zelfs nog beter bewaard gebleven dan het andere. De Catacombe dei Cappuccini is ontstaan toen de abdij der kapucijnen in de 16e eeuw onvoldoende plaats had om nog nieuwe mensen op hun kerkhof te begraven.

7. Bewonder het mooie operagebouw

Het Teatro Massimo Vittorio Emanuele is een van de grootste operagebouwen van Europa en ligt aan het Piazza Verdi. Het gebouw is van buiten én zeker van binnen werkelijk prachtig. Je kunt de binnenkant zien door naar een voorstelling in het gebouw te gaan of door mee te gaan met een tour. Een leuk weetje: De slotscènes van The Godfather, Part III werden hier gefilmd.

Geniet van het lekkere eten in Palermo

  • Voor de lekkerste rijstballen van Palermo, in het Italiaans Arancina genoemd, ga je naar Ke Palle. De rijstballen zijn er met verschillende vullingen. Voorbeelden zijn ragout, ham en kaas, spinazie en tofu en Nutella. De keuze is in ieder geval reuze.
  • Naast Ke Palle ligt Cannoli waar je terecht kunt voor (natuurlijk) de lekkerste cannoli van Palermo, verfrissende granitas (een half bevroren drank, heerlijk verfrissend) en een goede kop koffie.
  • Zin in een smoothie, een taartje, een wrap of een sandwich? Dan ben je bij Teco aan het juiste adres.
  • Een andere fijne lunchplek is NonnAngé Bakery & Coffee. In Palermo ligt er een aan de Via dei Nebrodi en een aan de Via Sant’Agostino.

Hoe kom je in Palermo?

Het verkeer in en rondom Palermo is om het zacht uit te drukken chaotisch. Persoonlijk zou ik je niet aanraden om met de auto naar het centrum Palermo te gaan. Wij besloten om de auto buiten Palermo te parkeren en met de trein naar het centrum te reizen. Parkeren kan heel gemakkelijk bij het treinstation Palermo Roccella, hier ligt een heel groot winkelcentrum met een gratis parkeerplaats. Vanaf Palermo Roccella is het twee treinhaltes naar Palermo centrum. Een ticket kost 2 euro per persoon en is heel gemakkelijk via de Trenitalia app te koop.

Meer Italië inspiratie

Deel dit blog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *