Koala’s spotten op Raymond Island in Australië


Maak je een reis door Australië dan hoop je natuurlijk koala’s in het wild te kunnen zien. Voordat ik een reis door Australië maakte stond het spotten van koala’s in het wild zeer hoog op mijn bucketlist. Uit ervaring kan ik nu zeggen dat koala’s niet heel gemakkelijk te spotten zijn. Overdag slapen ze veel en je ziet ze bijna niet zitten in de grijze eucalyptusbomen. Het is dus goed zoeken.

Koala’s leven maar in bepaalde delen van Australië. Je vindt ze vooral langs de oostkust en zuidkust van Australië. Wil je een grote kans maken om koala’s te zien dan is een bezoek aan Raymond Island een aanrader. Er is daar namelijk een speciale Koala Walk die je kunt lopen.

Hoe kom je op Raymond Island?

Raymond Island ligt in de staat Victoria op zo’n 300 kilometer afstand van Melbourne. Het eiland is ongeveer 6 kilometer lang en 2 kilometer breed en ligt op maar 200 meter van de kust van het plaatsje Paynesville. Vanaf Paynesville neem je de ferry om op Raymond Island te komen. Je auto kun je achter laten op een van de gratis parkeerplaatsen in Paynesville. Het wordt namelijk aangeraden om te voet het eiland te bezoeken. Voor de Koala Walk heb je geen auto nodig. 

De overtocht met de ferry is gratis voor voetgangers. Voor een auto betaal je een bedrag van 13 AUD (ongeveer € 8,50). De actuele prijzen van een overtocht vind je op de website van
Raymond Island Ferry. De overtocht is kort. Je kunt Raymond Island namelijk al zien liggen vanaf Paynesville. In ongeveer 3 minuten sta je al aan de overkant. Meestal vertrekt de ferry om de 20 minuten, maar tussen bepaalde tijdstippen blijft de ferry heen en weer varen. Lang wachten hoef je dus nooit. De actuele vertrektijden van de Ferry vanaf Paynesville en de Ferry vanaf Raymond Island zijn ook online te vinden.

Waar start de Koala Walk?

Aangekomen op Raymond Island zie je meteen een informatiebord over de Koala Walk staan. De Koala Walk is een wandelroute van ongeveer 1,2 kilometer over Raymond Island. De route staat bij aankomst op het eiland goed aangegeven. Het is eigenlijk gewoon bordjes volgen. Bij aankomst op het eiland zagen we meteen al een koala hoog in een boom zitten. Ik had verwacht dat ze iets lager in de eucalyptusbomen zouden zitten, maar de meeste koala’s die wij gezien hebben zaten vrij hoog in de bomen verstopt.

Raymond Island is een eiland waar ook mensen wonen. Tijdens de Koala Walk loop je door een woonwijk op zoek naar wilde koala’s in de eucalyptusbomen. Koala’s leven van de bladeren van de eucalyptusbomen en slapen ook in de bomen. De diertjes slapen zo’n 20 uur per dag, dus de meeste koala’s zul je slapend zien.

In het begin van de wandeling zagen we zeker al 3 á 4 koala’s hoog boven in de bomen zitten. Het is dus handig als je een camera meeneemt met een goede zoomlens. Na een tijdje wandelen kwamen we zelfs een koala met een baby tegen. Super mooi om te zien. Daarna liepen we verder richting een park waar heel veel eucalyptusbomen bij elkaar staan. Hier zagen we de meeste koala’s. Je kunt de koala’s hier ook van dichter bij bekijken omdat de bomen hier lager zijn dan in de woonwijk.

Wanneer Raymond Island bezoeken?

Wij bezochten Raymond Island in oktober, midden op de dag. Raymond Island stond eigenlijk op de planning voor de dag erna. Maar omdat ze voor die dag heel slecht weer voorspelde zijn we alsnog dezelfde dag ’s middags richting Raymond Island gereden. Gelukkig maar want de dag waarop Raymond Island eigenlijk op de planning stond regende het heel erg hard. Toen wij Raymond Island bezochten was het er helemaal niet druk. We hebben uiteindelijk maar zes andere mensen gezien die ook de Koala Walk liepen. Heel fijn dat het lekker rustig was. Ik denk dat het niet heel veel uitmaakt wanneer je Raymond Island bezoekt, heel druk zal het er nooit zijn.

Niet vergeten mee te nemen naar Raymond Island

Neem vooral muggenspray mee als je Raymond Island bezoekt! Je zult wel denken muggenspray? Ja neem echt een flesje mee. Ik denk dat we wel duizend muggen gezien en gevoeld hebben. Ongelofelijk hoeveel muggen op dit eiland aanwezig zijn. Op een bordje in Paynesville, bij de vertrekplaats van de ferry, staat dit ook aangegeven. Wij dachten dat dit wel zou meevallen. Niet dus… Uiteindelijk heb ik zelfs een paar dagen met een dikke muggenbult op mijn voorhoofd gelopen. Maar na het zien van alle koala’s was dit het dubbel en dwars waard!

Veel koala's gespot op Raymond Island?

We hebben uiteindelijk 12 koala’s gespot, 11 volwassenen en 1 baby koala. Ik heb van andere mensen zelfs verhalen gehoord dat ze wel 25 of meer koala’s op Raymond Island gezien hebben. Dus het is de moeite waard. Het was echt heel leuk om de koala’s in het wild te zien. Raymond Island is het hele jaar gratis te bezoeken en je kunt er het hele jaar koala’s zien. Veel succes met spotten als je er naar toe gaat! 

Meer Australië inspiratie

Deel dit blog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *