Tips voor een weekend Brugge


De stad Brugge is een populaire bestemming in België en ik begrijp wel waarom. Sinds 2000 staat de binnenstad van Brugge op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De stad heeft prachtige Middeleeuwse gebouwen, rivieren waarop een romantische boottocht gemaakt kan worden, kleurrijke panden, lekkere biertjes en heerlijke chocolade. Brugge wordt ook wel het Venetië van het noorden genoemd omdat de stad veel bruggen, mooie panden en water heeft. De stad is niet heel groot en is het best te voet te verkennen. Zo kom je namelijk het makkelijkst bij de mooie steegjes en verborgen plekjes in de stad. Mocht je Brugge voor de eerste keer bezoeken dan raad ik je aan om naar een infokantoor van Brugge te gaan. Daar kun je een gratis plattegrond halen of je koopt voor € 3,50 een ‘Oooh! Brugge’ wandelgids waarin vier sfeervolle wandelroutes langs gekende én minder gekende plekjes staan.
 In dit blog neem ik je mee naar de leukste plekjes van Brugge.

De Grote Markt & het Belfort

Het centrale punt van Brugge is de Grote Markt. De markt wordt omringd door historische huizen met prachtige, kleurrijke gevels en er staan mooie gebouwen zoals het Belfort. Het Belfort is 83 meter hoog en de beklimming ervan is zeker de moeite waard. Je moet maar liefst 366 traptreden omhoog lopen maar je wordt daarna wel beloond met een prachtig uitzicht over Brugge. Het wordt aangeraden om een ticket voor het Belfort vooraf online te reserveren omdat het een druk bezochte locatie is. Op de markt vind je voor de rest gezellige terrassen waar je een hapje of drankje kunt doen. Ook is het de vaste staanplaats van verschillende koetsiers.

Maak een boottocht over de Reien

Bij een bezoek aan Brugge hoort een boottochtje door de grachten van de stad. Een rondvaart duurt gemiddeld zo’n half uur. Een gids laat je verschillende bezienswaardigheden vanaf het water zien en vertelt je de daarbij behorende informatie. Vanaf het water ziet Brugge er weer totaal anders uit. Je vaart vanaf het Jan van Eyckplein tot aan het Begijnhof en zo kom je langs vele hoogtepunten van de stad. Tickets voor een boottocht koop je bij een van de vele kraampjes langs de route. 

Bezoek het Jan van Eyckplein

Vroeger was dit gedeelte van de stad een bruisende haven waar handelaars vanuit Europa bijeen kwamen. Tegenwoordig is het Jan van Eyckplein een plek die omringd wordt door mooie huizen en gebouwen en je kunt er een mooie wandeling langs het water maken. Op het plein staat een standbeeld van de bekende schilder Jan van Eyck. Ben je op zoek naar een lekkere lunch? Dan kun je op het Jan van Eyckplein terecht bij Blackbird. Dit is een restaurant waar je onder andere verschillende soorten toast, bowls en pannenkoekjes kunt eten. Een aanrader!

Ga een biertje drinken bij een bierbrouwerij

Zeg je België, dan zeg je natuurlijk speciaal bier. In Brugge wordt in bierbrouwerij de Halve Maan het bekende blond bier Brugse Zot gebrouwen. In de brouwerij kun je deelnemen aan een rondleiding. Je krijgt dan te zien hoe het bier gebrouwen wordt en je kunt na afloop van de rondleiding de Brugse Zot proeven. Geen tijd voor een rondleiding? Je kunt ook een biertje drinken in het gezellige proeflokaal of een hapje eten in de brasserie die bij de brouwerij hoort. Wist je dat je vanaf het dak van de brouwerij een mooi uitzicht hebt over de stad Brugge?

Nog een leuke plek is 2be The Beerwall. Dit is een brouwerijcafé en een bierwinkel waar je diverse soorten bier kunt kopen of drinken. Als je het hofje oploopt valt de lange wand met allemaal verschillende soorten bier en hun bierglas meteen op.

Bezoek een musea in Brugge

In Brugge kun je verschillende musea bezoeken. Zo vind je in de stad het biermuseum, het frietmuseum en het chocolademuseum. Andere musea zijn het Groeningemuseum en het Gruuthusemuseum. In het Groeningemuseum vind je beeldende kunst uit zes eeuwen en in het Gruuthusemuseum (wat in het stadspaleis ligt) kun je een verzameling van historische voorwerpen en kunst van de 13de tot de 19de eeuw bekijken. Naast een grote collectie beelden vind je hier ook mooie wandtapijten, oud meubilair en keramiek. 

Wandel over de Bonifaciusbrug in Brugge

De meest fotogenieke brug van Brugge is de Bonifaciusbrug. Het is eigenlijk maar een heel klein bruggetje maar het is een populaire plek en je zult hier niet snel alleen zijn. Het lijkt alsof het bruggetje heel oud is, maar schijn bedriegt, het bruggetje dateert uit het begin van de twintigste eeuw. Vanaf de Bonifaciusbrug heb je een prachtig uitzicht over de grachten met overhellende vakwerkhuizen. Het is net alsof je even terug in de Middeleeuwen bent. Het bruggetje ligt bijna onder de Onze-Lieve-Vrouwe Kerk. Neem ook zeker even een kijkje in deze kerk als je toch in de buurt bent.

Eet Belgische frieten, wafels en chocolade

In Brugge kom je overal zaakjes tegen die wafels, chocolade of frites verkopen. België staat hier natuurlijk bekend om. Wij aten 100% Belgische frieten bij The Potato Bar in Brugge. Het leuke is dat je hier uit verschillende toppings kunt kiezen voor op de frieten. Ook kun je kiezen uit verschillende hamburgers. Niet heel goedkoop maar wel erg lekker!

Wandel over de Rozenhoedkaai

De Rozenhoedkaai is waarschijnlijk de meest gefotografeerde plek van de stad. Dit wereldberoemde stadszicht (je ziet het Belfort en de Reien met prachtige panden liggen) is het bekendste stukje van Brugge. Vanaf de Rozenhoedkaai vertrekken verschillende boten waarmee je een rondvaart kun maken over de grachten van Brugge.

Rust uit in het Minnewaterpark

Op zoek naar een stukje groen in Brugge? Ga dan naar het Minnewater en het aangrenzende Minnewaterpark. Hier kun je een relaxte wandeling langs het water maken en even genieten van de rust.

Neem een kijkje op het Begijnhof

Vanuit het Minnewaterpark bereik je het Begijnhof door het bruggetje over steken en daarna door de toegangspoort te wandelen. Je komt dan uit in een groene oase met daaromheen allemaal wit geschilderde huisjes. Vroeger woonden hier begijnen, tegenwoordig wonen hier zusters van de Orde van Sint-Benedictus en alleenstaande Brugse vrouwen. Het Begijnhof van Brugge staat ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het huis op nummer 1 is een museum. Voor twee euro kun je dit begijnhuisje van binnen bekijken.

Struin door de mooie straatjes van Brugge

Het leukste wat je in Brugge kunt doen is, als je het mij vraagt, dwalen door de Middeleeuwse straatjes van de stad zonder een vaste route te volgen. Je komt zo namelijk op de mooiste plekjes uit. Kijk vooral de kleine zijstraatjes in en je zult mooie pareltje tegenkomen. In Brugge hebben heel veel panden een prachtige gevel. De binnenstad staat niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoed lijst.

Koop lekkere thee in Brugge

Ben je net als ik een echte theeleut? Breng dan een bezoekje aan het Brugs Theehuis. Ze verkopen hier heel veel verschillende soorten thee. De keuze is echt reuze. Ook kun je hier allerlei thee accessoires kopen zoals theedozen, theekopjes en theepotten. Ik kon deze winkel niet verlaten zonder iets te kopen. Zo kan ik thuis, onder het genot van een kopje thee, even terug denken aan Brugge.

Bekijk de mooie panden op het Burg plein

Op het Burg plein vind je verschillende historische gebouwen zoals het stadhuis, de Heilig Bloedbasiliek en Sint-Basiliuskapel. De basiliek en de kapel, die in de hoek van het plein liggen, mag je gratis bezoeken. Om de hoek van het Burg plein ligt de Blinde Ezel Straat. Wandel hier ook even heen en kijk dan vooral even achter je.

Parkeren in Brugge

Mocht je met de auto naar Brugge gaan dan raad ik je aan om je auto in de Interparking garage bij het station te parkeren. Je betaald hier € 6,10 voor de hele dag (prijs 2023). Vanaf de parkeergarage loop je in ongeveer 10 minuten naar het centrum.

Een dag of weekend Brugge is wat mij betreft echt een aanrader. Struin vooral door de mooie straatjes en je komt vanzelf veel leuke, onverwachte pareltjes tegen. Alvast veel plezier in Brugge en ik hoop dat je iets aan mijn Brugge tips hebt. Laat je in een reactie hieronder weten hoe het was?

Meer België inspiratie

Boek een activiteit

Op zoek naar een hotel?

Dit blog bevat affiliate links. Als jij via deze links een aankoop doet, ontvang ik een kleine vergoeding. Dit kost jou echter niets extra’s. Wat jij betaalt blijft hetzelfde. Op deze manier kan ik ‘Het Reiskoffertje’ onderhouden.

Deel dit blog

2 gedachten over “Tips voor een weekend Brugge”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *