De La Hoëgne wandeling: een prachtige wandeling in de Ardennen


De Ardennen liggen voor de meeste mensen die in Nederland wonen niet heel ver van huis. Toch voelt het meteen alsof je in een totaal andere wereld bent. Je kunt in de Ardennen kiezen uit oneindig veel wandelingen. Welke wandeling moet je dan gaan maken? Een aanrader is Promenade de la Hoëgne. Deze wandeling wordt gezien als een van de mooiste wandelingen die je in de Ardennen kunt maken. De omgeving is er werkelijk prachtig en het is ook nog eens een goed alternatief voor de drukke Ninglinspo wandeling bij Ayewaille. Tijdens de Promenade de la Hoëgne wandeling loop je langs de rivier de Hoëgne. Dit is een zijrivier van de Vesder. De Hoëgne rivier heeft een lengte van maar liefst 30 kilometer. In de buurt van Promenade de La Hoëgne liggen de leuke plaatsjes Malmedy en Spa. Deze kun je na de wandeling eventueel nog bezoeken.

Startpunt Promenade de la Hoëgne wandeling

Het startpunt van de Promenade de la Hoëgne wandeling ligt meteen aan de rivier de Hoëgne. Om de parkeerplaats waar de wandeling start te bereiken, moet je eerst met je auto door het water heen rijden. Best grappig, maar gelukkig ook goed te doen. Je komt dan op een (niet al te grote) parkeerplaats uit. Parkeer je auto ook écht alleen maar op deze parkeerplaats want als je de auto langs de weg parkeert is de kans heel groot dat deze weggesleept wordt. Dit staat ook overal aangegeven met borden.

Zorg ervoor dat je op tijd op de parkeerplaats van Promenade de la Hoëgne bent. Het kan er namelijk vrij snel druk worden. Wij waren rond 9.00 uur op de parkeerplaats aanwezig. Toen stonden er nog maar twee auto’s. Bij terugkomst (rond 11.30 uur) was de hele parkeerplaats vol en stonden er zelfs mensen te wachten op wandelaars die terug kwamen, zodat ze hun parkeerplaats konden overnemen.

Op de parkeerplaats van Promenade de la Hoëgne staat een informatiebord over de la Hoëgne vallei. Op dit bord kun je de wandelroute nog eens bekijken (hoewel dit niet echt nodig is). Links van de parkeerplaats zie je ook meteen de start van de wandeling. Je ziet daar een wit bordje met een blauw kruis aan een boom vast gemaakt. Deze bordjes moet je de gehele wandeling volgen. De route staat goed aangegeven door middel van deze bordjes. Verdwalen zul je er niet.

Tijdens de wandeling loop je over mooie paden langs de la Hoëgne rivier. Je moet wel goed opletten waar je loopt want overal steken boomwortels uit. Het geluid van het stromende water dat je onderweg de hele tijd hoort, is heel rustgevend. Af en toe ontstaat er zelfs een kleine waterval in de rivier. Erg mooi om te zien. De wandeling gaat verder over vlonderpaden, rotsen, houten bruggetjes en natuurlijke smalle bospaden. De wandeling is vooral in het begin vlak, daarna wandel je naar het hoogste punt van de vallei.

De Léopold II waterval

Na ongeveer 1 kilometer wandelen vanaf de parkeerplaats kom je langs de (kleine) waterval genaamd Léopold II. Ga daar zeker even een kijkje nemen. Het ziet er echt sprookjesachtig uit. Vlakbij de waterval zie je ook een gedenkplaat. Deze is ter nagedachtenis aan Léonard Legras. Hij heeft de wandelingen in het dal van de Hoëgne altijd gepromoot. Na een kijkje te hebben genomen bij de waterval wandel je langzaam richting het hoogste punt van de vallei om vanaf daar weer om te keren. Het is even een kleine klim naar het hoogste punt van de vallei. Je ziet de rivier steeds lager naast het wandelpad liggen.

De Pont de la Vecquée brug

Op ongeveer de helft van de wandeling kom je bij een bijzonder uitziende brug genaamd Pont de la Vecquée. Bij deze brug staan een aantal picknick banken. Hierdoor is het een perfecte pauzeplek. Bij de brug vind je ook weer een informatie bord.

Vanaf de Pont de la Vecquée loop je terug naar het startpunt van de wandeling. Je loopt dan niet meer onder langs het water maar gaat nu bovenlangs de vallei terug. Je kunt via twee kanten teruglopen naar het startpunt. Helaas is dit niet het mooiste gedeelte van de wandeling. Je loopt namelijk voor het grootste gedeelte over een verhard pad. Na een tijdje kom je uit in het bos en uiteindelijk zie je de parkeerplaats weer liggen. Bij de parkeerplaats is een restaurant aanwezig: Chalet du Pont de Belleheid. Helaas was het restaurant gesloten toen wij hier waren. Maar het schijnt een leuk restaurant te zijn waar je een hapje of drankje kunt doen en lekker kunt uitrusten van een prachtige wandeling.

Wat vond ik van de Promenade de la Hoëgne wandeling?

De Promenade de la Hoëgne wandeling is echt een aanrader. Het is net alsof je heel ver weg van huis bent terwijl dat helemaal niet zo is. De wandeling is volgens mij prima te doen voor de gemiddelde wandelaar. Je moet wel goed opletten waar je loopt door de vele boomwortels en oneffen paden. De wandeling is vrijwel geheel vlak. Alleen de klim naar het hoogste punt van de vallei kost je misschien héél even iets meer moeite. Tijdens deze wandeling kwamen wij ook mensen tegen die de wandeling met kinderen maakten, dus ook dat is een optie. Met een kinderwagen of hele kleine kinderen zou ik deze wandeling niet aanraden.

Tips en weetjes over de Promenade de la Hoëgne wandeling

 • Startpunt van de wandeling:
  Parkeerplaats bij Pont de Belleheid.
  Adres: Roquez 49, 4845 Jalhay
 • Volg de witte bordjes met het blauwe kruis. 
  Let op: Er zijn ook witte bordjes met een blauwe ruit. Dit is een andere route!
 • Start de wandeling vroeg want het wordt snel druk op de parkeerplaats.
 • Trek stevige (wandel) schoenen aan in verband met de oneffen paden.
 • Neem iets te eten en/of te drinken mee voor onderweg.
 • Neem je camera mee. Foto’s maken zul je hier zeker.
 • Je doet ongeveer 2,5 á 3 uur over de wandeling.
 • De afstand is 8-9 km (ligt eraan via welke kant je terug loopt).
 • Stijging: ongeveer 200 meter.
 • Categorie wandeling: makkelijk.

Na de wandeling de Ardennen nog verder verkennen?

In de buurt van de de Promenade de la Hoëgne wandeling is nog genoeg te zien en te doen. Zo kun je na de wandeling nog een stop maken bij Rocher de Falize. Dit is een overhangende rots bij een schitterend panorama punt op ongeveer vijftien minuten rijden vanaf de parkeerplaats van de Promenade de la Hoëgne wandeling. Daarna kun je gaan lunchen in het knusse stadje Malmedy. In Malmedy is genoeg lekkers te krijgen bij bakkerij Halmes. De bakkerij heeft een terras en je kunt er ook binnen zitten mocht je dit willen.

Ben je dan nog niet uitgekeken dan kun je nog verder rijden naar Barrage de Robertville. Dit is de stuwdam van Robertville. In de buurt van deze stuwdam ligt Burcht Reinhardstein. Burcht Reinhardstein is de hoogst gelegen burcht van België. Je kunt vanaf de stuwdam van Robertville een wandeling van 1,5 kilometer maken naar de burcht of je kunt met de auto naar de parkeerplaats van de burcht toe rijden. Kijk voor een bezoek aan de burcht wel even op de website. Het kasteel is namelijk beperkt geopend. Vlakbij burcht Reinhardstein is Cascade de Reinhardstein te vinden. Dit is de hoogste waterval (60 meter) van België en deze bereik je door een korte wandeling vanaf het kasteel te maken. 

Op de terugweg naar Nederland kun je nog een stop maken bij de Gileppestuwdam voor een korte wandeling over deze mooie stuwdam of voor een bezoek aan de (gratis) uitkijktoren die maar liefst 70 meter hoog is.

Hopelijk hebben jullie iets aan mijn Ardennen tips. Ik wens je alvast veel plezier in de Ardennen!

Meer België inspiratie

Deel dit blog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *