Winterwoods: overnachten in een yurt in Drenthe


Ben je op zoek naar een leuke, unieke overnachting dicht bij huis? Dan ben je bij Winterwoods aan het juiste adres. Misschien heb je al eens van Winterwoods gehoord. Zo niet dan wordt het tijd! Winterwoods is een pop-up camping midden in het bos in Drenthe. Van eind oktober tot eind maart kun je hier ieder jaar in een traditionele Mongoolse yurt overnachten. Overdag kun je deelnemen aan verschillende activiteiten en ’s avonds kun je lekker opwarmen bij het kampvuur of meedoen aan een meditatie. Hoe leuk is dat dan?

Kamperen op Winterwoods

Winterwoods is een pop-up camping op het Uteringskamp, een prachtig terrein in de bossen van Drenthe. Op het terrein van Winterwoods, tussen de hoge bomen, staan twintig traditionele yurts. Een yurt is een grote ronde tent en komt van origine uit Mongolië. De tenten worden daar gebruikt door nomaden die rondtrekken met hun vee over de toendra’s. Door de stevige isolatie en door het stoken van de houtkachel blijft het in de tent lekker lang warm.

Een yurt op Winterwoods is 6×6 meter groot en is geschikt voor vier personen. De tent is traditioneel ingericht en is voorzien van comfortabele bedden, stoelen, kleden, een houtkachel en een kastje voor je spullen. De yurt beschikt niet over elektriciteit maar dat hoort natuurlijk ook een beetje bij de Winterwoods ervaring. Mocht je echt elektriciteit nodig hebben kun je in het toiletgebouw een stopcontact gebruiken. In de yurt is weinig verlichting aanwezig wat het heel gezellig maakt. Je krijgt een lampje mee dat op batterijen werkt (ook handig voor als het donker is en je naar buiten moet) en er hangen lampjes in de yurt zelf. Bedlinnen, warm beddengoed en extra dekens zijn ook aanwezig zodat je lekker warm blijft.

Aankomst op Winterwoods

Eind oktober verbleven wij een lange midweek (3 nachten) bij Winterwoods. De weersvoorspellingen voor die dagen waren helaas niet erg goed. Ondanks de mindere voorspellingen vertrokken we vol goede moed richting het mooie Drenthe wat op zo’n 3,5 uur rijden van Zuid-Limburg (waar wij wonen) ligt.

Je wordt tussen 15.00 en 17.00 uur verwacht op het Winterwoods terrein. Ik raad je aan om voor het inchecken al boodschappen te halen, deze moet je namelijk zelf meenemen. Wij deden dit niet omdat we eerst wilden kijken welke spullen er in de yurt aanwezig waren. In de yurt is een kooktoestel (één pit), servies, bestek en een koelbox aanwezig. Wij reden na aankomst nog snel naar het plaatsje Borger, wat op zo’n vijf minuten rijden van het Winterwoods terrein ligt, om spulletjes te kopen. Omdat het al snel donker wordt en je ook een stukje ‘off road’ moet rijden voor je het Winterwoods terrein bereikt kun je dit dus beter voor aankomst doen. Toen wij na het halen van de boodschappen terug reden naar het Winterwoods terrein zagen we een hertje het bos uitspringen, zo voor onze auto langs. Magisch!

Bij aankomst op het terrein wordt je hartelijk verwelkomd in de ‘woonkamer’ van het kamp. Dit is een grote flextent met gezellige zithoekjes, een kast met boeken en spelletjes en verschillende plaatsen om vuur te maken. Het is eigenlijk gewoon dé plek om gezellig samen te zijn en het is vaak ook de verzamelplaats voor de activiteiten van Winterwoods. We krijgen bij aankomst uitleg over het Winterwoods concept, de activiteiten waaraan je mee kunt doen en we krijgen een lekkere glühwein voor bij het kampvuur. Daarna loopt er iemand met je mee richting de yurt waar je blijft overnachten. Je krijgt een korte uitleg over de yurt en hoe alles werkt. Er staat zelfs een gezellig welkomstpakket klaar in de yurt. Heel attent!

Activiteiten op Winterwoods

Op Winterwoods kun je natuurlijk lekker relaxen bij het kampvuur of een boek lezen voor de yurt maar je kunt ook aan een aantal leuke activiteiten meedoen. Bij aankomst kun je je aanmelden voor de activiteiten die je graag wilt doen.

Yoga: 
Iedere morgen kun je meedoen aan een yoga les. De les duurt ongeveer een uur en zal iedere morgen anders zijn. Heerlijk om je dag zo te beginnen.

Meditatie: Iedere avond kun je mee doen aan een meditatie. Deze wordt gegeven in de grote tipi tent. Van de meditatie wordt je heel rustig en zo duik je lekker relaxed je bedje in.

Hout hakken: Bij aankomst op Winterwoods krijg je een korte cursus ‘hoe hout te hakken’. Daarna mag je zelf hout gaan hakken want dit heb je nodig om de houtkachel in de yurt aan te steken. Zo blijft de yurt lekker warm.

Brood bakken boven het vuur: Eerst maak je het deeg, daarna zoek je een stok in het bos waar het deeg omheen gerold moet worden. Een beetje geduld en dan is het tijd om te smullen.

Finse sauna: Op het Winterwoods terrein zijn twee sauna’s aanwezig. Hierin kun je lekker opwarmen na een lange wandeling of fietstocht door de bossen.

Mountainbiken: Je kunt op Winterwoods een mountainbike lenen. In de omgeving zijn verschillende mountainbike routes die je kunt doen of je maakt je eigen route.

Micro Hikes: Vlakbij het Winterwoods terrein starten vier mooie wandelingen. De wandelingen zijn 5, 8, 17 of 21 kilomter lang. Welke route kies jij? 

Koude Training: Je onderdompelen in het ijskoude water van de Ieberenplas. Ga jij deze uitdaging aan?

Zweet hut: Een drie uur durende spirituele ceremonie in een zweethut. Een unieke ervaring!

Al deze activiteiten zijn inbegrepen in de prijs met uitzondering van de zweethut.

Ons Winterwoods avontuur

Op de aankomst dag krijgen we meteen een korte cursus houthakken. Het wordt aangeraden hierbij aanwezig te zijn. Het is belangrijk om te weten hoe je hout moet hakken. De yurt wordt namelijk doormiddel van een haardvuur warm gehouden en daar heb je natuurlijk hout voor nodig. Bij aankomst staat er een zak hout voor je klaar in de yurt. Deze mag je na de cursus zelf hakken. Heb je meer hout nodig dan kun je dit altijd bijkopen.

Wij besluiten na het houthakken op onze eerste avond bij Winterwoods de sauna in te gaan. Op het terrein van Winterwoods zijn twee sauna’s aanwezig. Het ligt eraan hoeveel yurts er bezet zijn of je van beide sauna’s gebruik kunt maken. Maar er is er altijd één die je kunt gebruiken. Wij konden gebruik maken van de grote sauna. Het leuke aan deze sauna is dat er een groot raam in zit met prachtig uitzicht op het bos. Ook is er een dompelbad aanwezig mocht je hier gebruik van willen maken. Na de sauna nemen we een douche in het sanitairgebouw. In het gebouw zijn voldoende douche’s aanwezig, wc’s, een afwasruimte en kluisjes om bijvoorbeeld je telefoon op te laden (neem hiervoor een 2 euro munt mee, deze krijg je na opening van het kluisje weer terug).

Vlak voor het slapen doen we nog mee aan de meditatie. De meditatie duurt ongeveer een half uurtje en vindt plaats in de grote tipi. In de tipi staat een grote vuurschaal met eromheen matten en dekens. Heel knus en warm. Je wordt heerlijk rustig van de meditatie en zo ga je lekker relaxed naar bed. Na de meditatie stoken wij nog even de houtkachel op in de yurt en dan is het heerlijk warm in slaap vallen.

De volgende morgen worden we heel langzaam wakker. Het is stil op het terrein en we zien het zonnetje zelfs langzaam tussen de bomen verschijnen (weg met die slechte weersvoorspellingen). Wat een geluk! We besluiten de kachel aan te maken met het hout dat we zelf gehakt hebben en koken daarna water voor een kopje thee op het kooktoestelletje. We maken een ontbijtje klaar van onze gekochte spulletjes en genieten hiervan in alle rust buiten aan de houten tafels die bij de yurt staan. Na het ontbijt is het tijd voor de volgende activiteit waarvoor we ons opgegeven hebben: een yoga les. Normaal wordt de yoga les in de tipi gegeven maar vandaag wordt de yurt uitgeprobeerd. De yoga les duurt ongeveer een uur en vandaag wordt er Hatha Yoga gegeven. Na de yoga les relaxen we een aantal uurtjes bij de yurt, genieten we van het mooie weer, maken warme chocolademelk en drinken deze op bij het kampvuur. We warmen onszelf alvast lekker op want ‘s middags doen we mee aan de koude training.

De koude training vindt plaats in de Ieberenplas vlakbij het Winterwoods terrein. We verzamelen bij de flextent en lopen samen met iemand van Winterwoods in ongeveer 10 minuutjes naar de Ieberenplas. Daar aangekomen krijgen we eerst uitleg over wat we precies gaan doen. We starten met opwarmingsoefeningen en ademhalingsoefeningen. Dan is het tijd om onze dikke kleding uit te trekken en gaan we het water in. Eerst lopen we tot onze knieën het koude water in. De eerste stappen zijn het moeilijkst. Alles tintelt en misschien krijg je zelfs wel kramp. Het is belangrijk goed te blijven ademen en je te concentreren. De volgende stap is om op je knieën in het water te gaan zitten.  Ook dan tintelt alles in je lichaam. Misschien tril je zelfs wel, maar het voelt ook als een overwinning! Na een aantal minuten gaan we het water weer uit. Yes we did it! Dit geeft wel echt een kick! Daarna kleden we ons warm aan en wandelen terug naar het Winterwoods terrein. Daar wacht een warme chocomelk op ons en een kampvuurtje. Optimaal genieten dit.

In de avond maken we gebruik van de hottub. Deze is al warm gemaakt door de mensen van Winterwoods wat heel fijn is. De hottub ligt ver genoeg van het terrein om je het gevoel te geven alsof je alleen op de wereld bent. Het is een heerlijk plekje om even te relaxen. Na een half uurtje in de hottub kleden we ons om en doen we weer mee aan de meditatie, die iedere dag anders is. Na de meditatie nemen we een kopje thee mee naar de yurt en na deze opgedronken te hebben maken we de houtkachel aan en vallen met het tikken van regeldruppels op de yurt heerlijk in slaap.

Het heeft de hele nacht geregend en als we wakker worden regent het nog steeds. Maar dit mag absoluut de pret niet drukken. Zelfs in de regen is Winterwoods fantastisch. We maken dit keer een ontbijtje klaar binnen in de yurt en besluiten een wandeling te gaan maken in de buurt van het Winterwoods terrein.

In de buurt van het Winterwoods terrein starten vier wandelroutes. Je kunt kiezen uit 5 kilometer: Het Wolvenspoor, 8 kilometer: Veenpluisroute, 17 kilometer: Boswachterspad Beek & Bos en 21 kilometer: Boswachterspad Rolderrug. Wij besluiten de route van 8 kilometer te gaan maken. De wandeling start vanaf een parkeerplaats in de buurt van het Winterwoods terrein. Het regent nog lekker maar dat houdt ons niet tegen. Regenjas aan en gaan. De wandeling is echt prachtig. De herfstkleuren zijn op het moment volop aanwezig. Het ene moment wandel je hier over vlonderpaden, het volgende moment sta je midden in een bos met hoge bomen, waar de grond bedekt is met fel groen mos. De Veenpluisroute is echt een aanrader! Na de wandeling rijden we terug naar het Winterwoods terrein waar we de yurt weer even opwarmen en daarna meedoen aan de volgende leuke activiteit.

We gaan namelijk brood bakken boven het vuur. We beginnen met het maken van het deeg, voegen kruiden naar smaak toe, dan is het goed kneden en even geduld hebben want het deeg moet een tijdje rijzen. In de tussentijd gaan we op zoek naar een stok in het bos waar het deeg omheen gewikkeld kan worden. Na ongeveer een uurtje is het deeg klaar en kunnen we het om de stok wikkelen. Daarna is het tijd om het deeg aan je stok te bakken boven het vuur. Omdat het best veel tijd in beslag neemt om het brood te bakken maak ik het brood van mijn schoonzus af. Zij gaat namelijk deelnemen aan de zweethut ceremonie. Ik geniet ondertussen van het brood dat al klaar is met een beetje kruidenboter erop en lees een goed boek.

De zweethut ceremonie is een unieke en intense ervaring. De hut is gemaakt van wilgentakken en is daarna bedekt met dekens. De bodem van de hut bestaat uit aarde. In en om de hut vindt een drie uur durende spirituele ceremonie plaats. Binnen in de hut is het donker en er passen ongeveer twintig mensen in de hut. Er zijn vier rondes tijdens de ceremonie. Deze rondes hebben met de windrichtingen te maken. Er wordt begonnen in het oosten en je gaat dan met de klok mee rond. Tijdens de ceremonie wordt er gebruik gemaakt van verschillende aroma’s zoals menthol, lavendel en ceder hout. Elke ronde worden er nieuwe hete stenen naar binnen gebracht en daardoor stijgt de temperatuur iedere ronde steeds meer. Tijdens de ceremonie wordt je begeleid door een ceremonieleider. Deze persoon verteld je alles wat je moet doen. Je kunt de ceremonie zien als een lichamelijke en geestelijke reiniging. 

Na de ceremonie in de zweethut doen we ‘s avonds samen nog een keer mee aan de meditatie om zo weer relaxed ons bedje in te gaan. De volgende morgen is het helaas alweer tijd om onze spullen te pakken en om afscheid te nemen van Winterwoods. We willen nog niet naar huis. Wat hebben we genoten!

Wanneer is Winterwoods?

Het seizoen van Winterwoods loopt ieder jaar van eind oktober t/m eind maart. De boekingen gaan ieder jaar open vanaf midden september. Houd hiervoor de website van Winterwoods goed in de gaten. Zo ben je zeker van een plekje op Winterwoods in de door jou gekozen periode. Je kunt bij Winterwoods kiezen uit een lange midweek (zondag t/m woensdag, 3 nachten), een midweek (woensdag t/m vrijdag, 2 nachten) of een weekend (vrijdag t/m zondag, 2 nachten).

De yurts zijn te boeken voor minimaal 2 personen tot maximaal 4 personen. De prijs is afhankelijk van met hoeveel personen je gaat en hoelang je op Winterwoods verblijft. De activiteiten die je op Winterwoods kunt doen zijn bij de prijs inbegrepen, behalve de zweethut, deze kun je apart bijboeken.

Hier nog even een kort lijstje van alles wat inbegrepen is bij je boeking:
– 2 of 3 overnachtingen in een traditionele yurt tent
– Volledige inrichting met een houtkachel & traditioneel meubilair
– Warme, wollen dekens
– Gebruik van de sauna area
– Waar mogelijk deelnemen aan alle genoemde activiteiten
– Flextent met tafels, lounges & heaters
– 1x Stookhout voor je kachel
– Eigen gaspitje en kampvuur-kookset

Wil jij ook naar Winterwoods?

Slapen in een traditionele yurt, mee doen aan leuke activiteiten (als je dit wilt) zoals yoga, meditatie en de koude training, genieten van de prachtige bosrijke omgeving en zelf een vuurtje maken om op te koken. De sfeer die op Winterwoods hangt is heel gezellig en het terrein is heel sfeervol ingericht. De crew van Winterwoods is super. Je bent hier echt even helemaal weg van alles. Heerlijk genieten van de rust en de natuur. 

Wil je dit ook? Dat begrijp ik helemaal. Wacht niet te lang met boeken. Winterwoods is namelijk erg populair. Bezoek de website van Winterwoods om de beschikbare datums en bijbehorende prijzen te zien.

Meer avonturen van Travelbase

Winterwoods is een concept van Travelbase. Travelbase is een reisorganisatie met toffe, actieve reizen die vooral gefocust zijn op natuur en avontuur. Waar kies jij voor? Ga je mee hiken in Schotland, maak je een roadtrip door Ijsland of Noorwegen of staat er, net zoals bij mij, een winters avontuur in Lapland nog op je bucketlist? Bekijk alle reizen van Travelbase hier. Kiezen zal niet makkelijk zijn want alle reizen zijn even gaaf!

 

Dit blog bevat affiliate links. Als jij via deze links een aankoop doet, ontvang ik een kleine vergoeding. Dit kost jou echter niets extra’s. Wat jij betaalt blijft hetzelfde. Op deze manier kan ik ‘Het Reiskoffertje’ onderhouden.

Deel dit blog

2 gedachten over “Winterwoods: overnachten in een yurt in Drenthe”

    1. Dit seizoen loopt nog t/m eind maart. Het nieuwe seizoen zal in oktober weer starten. Het is echt heel erg leuk! Een aanrader. Even helemaal weg van alles.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *