16x tips voor een stedentrip Lissabon


Op zo’n drie uur vliegen van Nederland ligt de leuke stad Lissabon. Lissabon is de hoofdstad en de grootste stad van Portugal. Als ik aan Lissabon denk, denk ik aan de vele heuvels, de gezellige straatjes en de fijne sfeer die er hangt. De stad heeft een subtropisch mediterraan klimaat. Dit betekent dat de stad milde winters en warme, droge zomers heeft. Lissabon is een van mijn favoriete steden in Europa. Inmiddels heb ik de stad twee keer bezocht en zo heb ik de leukste Lissabon tips voor je verzameld.

1. Beklim de Arco da Rua Augusta

Aan het einde van de grootste winkelstraat van Lissabon, Rua Augusta, staat de Arco da Rua Augusta. Als je door deze 11 meter hoge triomfboog loopt kom je uit op het plein Praça do Comércio. Arco da Rua Augusta is gebouwd ter nagedachtenis aan de heftige aardbeving in 1755 die een groot deel van Lissabon en met name de wijk Baixa verwoeste. Sinds 2013 is het mogelijk om Arco da Rua Augusta te beklimmen. Voor drie euro (2023) koop je een kaartje bij de kassa, die je meteen onder de boog vindt. Daarna ga je met een lift een stuk omhoog en kom je in een ruimte met klokken uit. Vanaf daar ga je nog een stuk te voet verder omhoog via een smalle trap. Deze trap werkt met stoplichten, zodat je er zeker van bent dat je geen tegenligger tegen komt. Het is er namelijk erg smal. Vanaf het panorama dak boven op Arco da Rua Augusta heb je uitzicht op de rivier de Taag, de wijken Alfama en Baixa, het Praça do Comércio, Castelo de São Jorge en de kathedraal van Lissabon.

2. Maak een ritje met een oude tram

Lissabon zonder de leuke trammetjes is natuurlijk geen Lissabon. Overal waar je komt rijden de trammetjes voorbij. Bij een bezoekje aan deze stad moet je dus zeker een ritje in zo’n oude tram maken. De bekendste is tram nummer 28. Deze vertrekt vanaf Praça Martim Moniz en rijdt in ongeveer 45 minuten naar het eindstation Campo de Ourique. Ik raad je aan tram 28 vroeg in de ochtend vanaf het vertrekpunt te nemen. Als de tram vol is stopt hij namelijk niet meer bij de tussenliggende haltes. Het is nu eenmaal (ook) een toeristische tram dus de meeste mensen blijven de hele route zitten. Er zijn weinig zitplaatsen in de tram, maar mocht het lukken, probeer dan een stoel aan de raamkant te bemachtigen. De grote ramen van de tram kunnen namelijk voor een groot gedeelte open geschoven worden. Heel erg leuk. De tram rijdt langs verschillende bezienswaardigheden, waaronder de kathedraal van Lissabon, en door smalle straatjes. Aangekomen bij het eindstation Campo de Ourique moet iedereen de tram verlaten. Dan moet je weer achteraan in de rij aansluiten om de tram terug te nemen of je wandelt, net zoals wij, vanaf hier richting de LX Factory. Voordat je hierheen wandelt kun je nog een kijkje nemen op het kerkhof dat bij het eindstation van tram 28 ligt. Dit klinkt natuurlijk niet als een gezellig uitje, maar hier hebben ze hele andere graven dan in Nederland. Er worden hier hele huisjes boven de grond gebouwd waar de overledenen in liggen. Apart om een keer te zien. Op het terrein zijn ook wc’s aanwezig. Vanaf het kerkhof is het nog ongeveer een half uurtje wandelen naar de LX Factory.

Voor een ritje in de tram 28 kun je gebruik maken van de Viva Viagrem OV-kaart. Tip: Mocht tram 28 nu echt te druk zijn? Tram 12 is een mooi alternatief.

3. Breng een bezoekje aan de LX Factory in Lissabon

Op een oud fabrieksterrein in Lissabon, onder de bekende brug Ponte 25 de Abril, ligt tegenwoordig de LX Factory. LX Factory is een hip en origineel stukje Lissabon. De oude fabrieksgebouwen op het terrein zijn omgetoverd in originele winkeltjes en gezellige restaurantjes. De sfeer die bij de LX Factory hangt is anders dan in de binnenstad van Lissabon. Er hangt hier een industriële en relaxte sfeer. Voor street art ben je hier ook aan het juiste adres. Op bijna iedere hoek is er wel een prachtig kunstwerk te vinden.

Het is een aanrader om de LX Factory op zondag te bezoeken. Er is op zondag namelijk een markt op het terrein. Er worden bij ieder kraampje leuke, originele, (vaak) zelfgemaakte spullen verkocht. De eigenaren maken een praatje met je en vertellen je heel graag het verhaal achter hun spulletjes. Heel leuk om even overheen te wandelen.

Mocht je daarna honger gekregen hebben? Voor een lekkere lunch kun je terecht bij The Therapist. Breng daarna zeker een bezoekje aan de leuke winkeltjes die de LX Factory heeft. Een winkel die je niet mag overslaan is Boekenwinkel Ler Devagar. Je zou de zaak zo voorbij lopen als je niet wist waar hij lag. Binnen in de zaak zie je boeken opgestapeld tot aan het plafond. Ook vind je er lp’s, cassettebandjes en er is zelfs een kleine koffie bar aanwezig waar je gezellig iets kunt drinken. Erg leuk! Breng zeker een bezoekje aan de LX Factory als je in Lissabon bent. Je zult er geen spijt van krijgen.

4. Bekijk of bezoek de Torre de Belém

De Torre de Belém is een van de bekende bezienswaardigheden in Lissabon. Torre de Belém is een verdedigingstoren die aan de oever van de rivier de Taag ligt. Om bij de toren te komen moet je een kleine brug over. De toren ligt namelijk op een klein eiland. Het is mogelijk om de Torre de Belém te beklimmen. Bovenop de toren heb je een prachtig uitzicht over de Taag en de omgeving. Ik raad je wel aan dit vroeg in de ochtend te doen want hoe later het op de dag is, hoe drukker het wordt.

5. Maak een wandeling langs de rivier de Taag

Vanaf Torre de Belém in de wijk Belém kun helemaal naar Praça do Comércio wandelen in het centrum van Lissabon. Je wandelt dan langs de rivier de Taag en doet hier, als je geen stops maakt, ongeveer 1,5 uur over. Als je de wandeling start vanaf Torre de Belém kom je na ongeveer twintig minuten wandelen langs Pastéis de Belém. Maak hier zeker even een stop als je de lekkere Pastéis de Belém wilt proeven. Er staat hier altijd een lange rij maar de gebakjes zijn het wachten waard. Tien minuten verder wandelen langs het water kom je het Padrão dos Descobrimentos monument tegen. Dit is een monument ter ere van de Portugese ontdekkingsreizigers die in de 15de en 16de eeuw de wereld hebben verkend. Vlakbij het monument vind je ook het kunstwerk ‘Big Racoon’ van Bordalo II. Zeker een kleine omweg waard! Vanaf Padrão dos Descobrimentos  zie je de Ponte 25 de Abril brug al goed liggen. Na ongeveer een half uurtje verder wandelen sta je onder de brug. Onder de brug ligt een kleine haven waar een aantal restaurantjes aan liggen. Wij besloten hier een stop te maken bij het Italiaanse restaurant Capricciosa, waar we een lekkere pizza aten. Vanaf hier is het nog ongeveer 45 minuten wandelen naar Praça do Comércio. Je loopt eigenlijk de hele tijd langs de waterkant. Onderweg kom je ook het kunstwerk Raposa van Boradalo II nog tegen en twintig minuten verderop sta je op het grote plein in het centrum van Lissabon. Een erg leuke wandeling om te maken!

6. Bekijk de kunstwerken van Bordalo II

Bordalo II is een Portuguse kunstenaar. Hij maakt prachtige kunstwerken van afval zoals blikjes, autobanden, apparaten, hout en andere afgedankte spullen. Je komt zijn kunstwerken over heel de wereld tegen, zo ook in Lissabon. In Lissabon kun je op verschillende plekken in de stad zijn kunstwerken bewonderen. Vlakbij de Torre van Belém vind je de ‘Big Racoon’ (wasbeer), in de LX Factory kun je de ‘Bee’ (bij) bewonderen en naast de Santa Justa lift zie je de ‘Pelicans’. Mocht je de wijk Parque das Nações bezoeken (hierover lees je verderop meer in dit blog) dan kun je zijn 10 meter hoge kunstwerk ‘Iberian lynx’ tegenkomen.

7. Maak een ritje in de Elevador de Santa Justa

De bekendste lift in Lissabon is zonder enige twijfel de Santa Justa lift. De 45 meter hoge lift ligt midden in het centrum van Lissabon en verbindt de wijken Baixa en Barrio Alto met elkaar. Door het hoogteverschil worden deze wijken van elkaar gescheiden en met deze lift is dit snel te overbruggen. Tegenwoordig is de Santa Justa lift een belangrijke toeristische attractie. Vaak staat hier dan ook een lange wachtrij. Met een dagkaart voor de metro of met de Lisboa Card kun je gratis gebruik maken van de Santa Justa-Lift. Het is natuurlijk ook mogelijk om gewoon te voet naar boven te lopen. Uiteindelijk geniet je dan van het zelfde uitzicht.

8. Neem een kijkje op Rua de Bica

De herkenbare gele trams die door Lissabon rijden kun je het beste bekijken op Rua de Bica. Dit is een fotogenieke, steile straat waar de trams de hele tijd op en neer rijden. Ga ook zeker even een van de zijstraten in en wacht tot er een tram voorbij komt. Mooie plaatjes gegarandeerd!

9. Bewonder het Praça do Comércio

Het bekendste plein van Lissabon is Praça do Comércio. Op de plek waar het Praça do Comércio tegenwoordig ligt stond voorheen een paleis. Tijdens de aardbeving van 1755 is dit verloren gegaan en het is daarna niet opnieuw opgebouwd. Het enige wat opnieuw opgebouwd werd is Arco da Rua Augusta, de triomfboog. Aan de ene kant van Praça do Comércio ligt de rivier de Taag en aan de andere kant loop je via Arco da Rua Augusta zo het centrum van Lissabon in. Op het plein vind je gezellige terrasjes.

10. Geniet van de mooie uitzichten in Lissabon

Lissabon is een heuvelachtige stad en daardoor heeft de stad verschillende miradouros, ook wel uitkijkpunten. De populairste uitkijkpunten zijn Miradouro de Santa Luzia, Miradoura da Graça en Miradouro das Portas do Sol. Bij Miradouro de Santa Luzia wordt er vaak door straatmuzikanten muziek gespeeld en je vindt er een soort van tuin met allemaal verschillende bloemen en planten. De muren van Miradouro de Santa Luzia zijn versierd met Portugese tegeltjes.

Miradouro de Santa Catarina is ook een aanrader. Hier spelen vaak straatmuzikanten en er staan blokken waar je gezellig kunt zitten met een zelf meegenomen drankje, luisterend naar de muziek die gespeeld wordt en genietend van het uitzicht. Je kunt ook plaats nemen op het terras wat aan Miradouro de Santa Catarina ligt.

11. Eet het lekkerste gebakje van Portugal: Pastéis de Nata

Het populairste gebakje van Portugal is Pastéis de Nata. Tijdens je bezoek aan Lissabon moet je dit gebakje zeker geproefd hebben. Je zult ze daarna iedere dag willen eten. Pastéis de Nata is een soort room taartje gemaakt met bladerdeeg. Op verschillende plekken in Lissabon zijn de taartjes te koop. De originele pastéis de nata eet je in de wijk Belém bij Pastéis de Belém. Hier heten de taartjes Pastéis de Belém. Bij Pastéis de Belém staat eigenlijk altijd een lange rij. Een aantal jaar geleden heb ik de taartjes in Belém geproefd en ze smaken heerlijk. Wil je niet zo lang wachten op een taartjes? In het centrum kun je de taartjes onder andere bij Manteigaria en Fábrica de Nata kopen. Wij kochten ze een aantal keer bij Manteigaria aan de Rua Augusta. Ook erg lekker en geen lange wachtrijen.

12. De roze straat van Lissabon: Rua nova do Carvalho

Rua nova do Carvalho is een roze straat met aan weerszijden bars en cafe’s. Rua Nova do Carvalho is een plek waar je een leuke foto kunt maken. Ga hiervoor wel zo vroeg mogelijk zodat er nog geen terrassen buiten staan en er weinig mensen zijn. ’s Avonds is dit een gezellige plek om een drankje te doen.

13. Geniet van de uitzichten vanaf Castelo de São Jorge

Het bekendste kasteel van Lissabon is Castelo de São Jorge. Je ziet het kasteel vanaf verschillende plekken in Lissabon al liggen omdat het op de hoogste heuvel van de stad ligt. Breng zeker een bezoekje aan het kasteel. Je hebt vanaf het kasteel een prachtig uitzicht over Lissabon en de rivier de Taag.

14. Bezoek de wijk Parque das Nações

De relatief nieuwe wijk Parque das Nações is gebouwd ter gelegenheid van de Expo 1998. Parque das Nações ligt iets buiten het centrum van Lissabon, aan de rivier de Taag. Vanuit het centrum van Lissabon neem je de metro naar Station Estação do Oriente. Dit station is op zichzelf al een bezoekje waard door de aparte architectuur. Parque das Nações is een moderne wijk met veel restaurants, kantoren, appartementen en winkels. Je vindt hier niet de gezellige knusse straatjes die het centrum van Lissabon heeft maar toch is Parque das Nações een bezoekje waard. Leuke dingen om te doen:
– Maak een ritje in de Teleférico. Dit is een kabelbaan die tussen Torre Vasco da Gama en het Oceanário gaat. Je hebt hier een mooi uitzicht over de Taag en de Vasco da Gama brug.
– Bezoek het Oceanário de Lisbon, een groot aquarium.
– Bekijk één van Europa’s langste bruggen: de Ponte Vasco da Gama. De brug is maar liefst 17 kilometer lang. 
– Bewonder het 10 meter hoge kunstwerk ‘Iberian lynx’ van Bordalo II.

15. Lekker eten in Lissabon

In Lissabon is de keuze aan leuke restaurants en cafe’s heel erg groot. Wij hebben bij verschillende restaurants iets gegeten en gedronken. Ik deel de leukste en lekkerste plekjes met je:

Merendinha
Voor heerlijke verse smoothies of een acai bowl ga je naar Merendinha. Alles wordt hier voor je neus klaar gemaakt. Merendinha is een klein zaakje met een aantal krukken en twee bankjes buiten. Is er geen plaats om te zitten? To go smaken de smoothies ook heel erg goed!

Time Out Market
In de Time Out Market vind je naast een grote versmarkt waar je onder andere fruit, groenten, vis en kruiden kunt kopen ook een foodcourt. De foodcourt heeft meer dan 40 foodstands waar je allemaal verschillende gerechten kunt bestellen. De Time Out Market is een populaire plek en tijdens lunch en diner kan het aardig druk zijn.

Soi
Een goed Asian Street Food restaurant is Soi. Soi ligt tegenover de Time Out Market. Voor noodles, loempia’s en meer Aziatisch eten bij je hier op de juiste plek.

Seagull Method Cafe
Ben je op zoek naar een plek voor een lekkere lunch? Seagull Method Cafe is the place to be! Het kan zijn dat je even aan de bar moet wachten voor een plekje want het is een populaire plek. Maar het is het wachten meer dan waard. Wij kozen voor de pannenkoekjes en die waren echt heerlijk! 

16. Maak een dagtrip vanuit Lissabon

Vanuit Lissabon kun je heel gemakkelijk verschillende dagtrips maken met de trein. De populairste bestemmingen zijn Sintra en Cascais. Sintra is een stadje met een aantal prachtige kastelen die op de UNESCO werelderfgoedlijst staan. Binnen 40 minuten sta je vanuit Lissabon in Sintra. Houd er rekening mee dat Sintra een populaire dagtrip is en probeer dus op tijd te trein te nemen. Ben je toe aan een dagje strand? Neem dan de trein naar het kustplaatsje Cascais en geniet van een dag zon, zee en strand!

Op zoek naar een hotel?

Wij verbleven in het My Story Hotel Tejo. Dit hotel ligt op een ideale locatie in het midden van de stad. De kamers zijn modern ingericht en erg netjes. Er is een ontbijtbuffet aanwezig (dit kan bijgeboekt worden). Wij waren erg tevreden over ons verblijf.

Boek een activiteit

Dit blog bevat affiliate links. Als jij via deze links een aankoop doet, ontvang ik een kleine vergoeding. Dit kost jou echter niets extra’s. Wat jij betaalt blijft hetzelfde. Op deze manier kan ik ‘Het Reiskoffertje’ onderhouden.

Deel dit blog

4 gedachten over “16x tips voor een stedentrip Lissabon”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *