De 15 mooiste uitkijkpunten op Madeira


Madeira is een Portugees eiland in de Atlantische Oceaan dat ter hoogte van Marokko ligt. De natuur is er werkelijk prachtig en zeer divers. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet had verwacht dat ik Madeira zo mooi zou vinden. Tegenwoordig is Madeira ook een digital nomad paradijs. Als je kan, ga er heen zou ik zeggen! Je zult er geen spijt van krijgen. 
Het eiland wordt ook wel het Hawaï van Europa genoemd. Dat is niet voor niets. Madeira heeft heel veel verschillende soorten natuur en daarnaast ook prachtige uitzichten. In dit blog neem ik je mee naar de mooiste uitkijkpunten op Madeira. Ik raad je aan een aantal van deze uitkijkpunten te bezoeken als je op Madeira bent.

1. Miradouro do Guindaste

Miradouro do Guindaste is een panoramisch punt met een prachtig uitzicht op de Atlantische Oceaan. Het ligt in het noorden van Madeira vlakbij het plaatsje Faial. Vanaf dit punt kijk je uit op mooie baaien en hoge kliffen. Als je goed kijkt zie je zelfs in de verte de landtong Ponta de São Lourenço liggen. Op deze landtong kun je wandeling PR8 maken. Toen wij bij Miradouro do Guindaste aankwamen, was er nog één ander koppel aanwezig, maar die stonden op het punt van vertrekken. Daarna hadden we het uitzichtpunt helemaal voor ons zelf. Echt een prachtig stukje Madeira. Je kunt met de auto gewoon naar dit punt toe rijden. Er is een parkeerplaats aanwezig, vanuit daar loop je zo het plateau op.

2. Miradouro da Garganta Funda

Het uitzichtpunt Miradouro da Garganta Funda ligt in Ponta do Pargo in het westen van Madeira. Dit uitzichtpunt ligt een beetje van de toeristische route af maar is zeker de moeite waard. Er is hier geen parkeerplaats aanwezig. Je kunt je auto in de buurt van het bordje Miradouro da Garganta Funda parkeren. Het is vanaf hier nog een klein stukje lopen. Je volgt het bordje en de weg wijst zich vanzelf. Uiteindelijk kom je bij Cascata da Garganta Funda uit. Dit is een waterval met een hoogte van 140 meter. Na een stevige regenbui is de waterval op zijn mooist, maar ook zonder regen is dit een prachtig stukje Madeira.

3. Miradouro da Ponta do Rosto

Miradouro da Ponta do Rosto vind je in het oosten van Madeira. Dit uitzichtpunt ligt op het schiereiland Ponta São Lourenço. De oostkant van Madeira is de ruigere en droge kant van het eiland. Dit is ook terug te zien bij dit uitzichtpunt. Aan de ene kant zie je indrukwekkende steile kliffen en aan de andere kant heb je een prachtig uitzicht over de oceaan en zie je zelfs windmolens staan. Erg mooi! Je kunt dit uitzichtpunt met de auto bereiken.

Het is een aanrader om dit uitzichtpunt te combineren met de wandeling Verada da Ponta de São Lourenço (PR8). Het startpunt van de wandeling ligt namelijk vijf minuten rijden van Miradouro da Ponta do Rosto. De wandeling is ongeveer 7,2 kilometer lang en je loopt over het schiereiland Ponta São Lourenço. Zeker een aanrader omdat dit gedeelte van Madeira weer totaal anders is dan de rest van het eiland. Tijdens de wandeling heb je de hele tijd de oceaan om je heen, je ziet prachtige kliffen in verschillende kleuren en komt langs verschillende mooie uitzichtpunten.

4. Miradouro do Salão Ideal

Miradouro do Salão Ideal ligt net buiten het mooie stadje Câmara de Lobos in het zuiden van Madeira. Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht over de baai van Câmara de Lobos en op Cabo Girao. Cabo Girao is de hoge klif op de achtergrond van onderstaande foto. Op deze klif is ook nog een uitzichtpunt aanwezig. Hierover vertel ik later meer. Je komt bij Miradouro do Salão Ideal door je auto net buiten Câmara de Lobos te parkeren. Daarna loop je via het voetpad langs het water richting het stadje. Je kunt er ook voor kiezen om naar dit uitzichtpunt te lopen vanuit Câmara de Lobos zelf.

5. Miradouro das Cabanas

Miradouro das Cabanas ligt in het noordoosten van Madeira, dicht in de buurt van het plaatsje Santana. Je hebt vanaf dit punt een panoramisch uitzicht over Arco de São Jorge. Arco de São Jorge is een klein dorp aan zee omgeven door bergen en wijngaarden. Op heldere dagen kun je vanaf dit uitkijkpunt ook het naburige eiland Porto Santo zien.

6. Miradouro da Eira da Achada

Vlakbij het plaatsje Porto Moniz ligt Miradouro da Eira da Achada. Je hebt hier uitzicht op de noordkust van het eiland en in de verte zie je het plaatsje Seixal liggen. Bij dit uitzichtpunt is ook weer een parkeerplaats aanwezig. Vanaf hier loop je via trappen naar een verhard uitkijk plateau.

7. Miradouro do Véu da Noiva

Miradouro do Véu da Noiva vind je in het noorden van Madeira, vlakbij het plaatsje Seixal. Je ziet bij dit uitkijkpunt een van de bekendste watervallen van Madeira liggen: de Véu de Noiva. De Véu de Noiva stroomt rechtstreeks de Atlantische Oceaan in. Bij dit uitkijkpunt is een parkeerplaats aanwezig en een uitkijkplatform. Helaas kun je niet dichter bij de waterval komen.

8. Miradouro de Pináculo

Miradouro de Pináculo ligt vlakbij de hoofdstad van Madeira, Funchal. Vanaf dit uitkijkpunt heb je een panoramisch uitzicht over de baai van Funchal. Het uitkijkpunt heeft een platform met bankjes en bevindt zich direct langs de weg. Dit is ook een fijne plek waar je even tot rust kunt komen.

9. Miradouro Cristo Rei

Wist je dat er naast Rio de Janeiro en Lissabon ook op Madeira een groot Christusbeeld te bewonderen is? Vlakbij Mirador de Pináculo en de hoofdstad Funchal ligt Miradouro Cristo Rei. Het Christus beeld staat bovenaan het uitkijkpunt. Je kunt vanaf het beeld een trappen pad naar beneden volgen richting Ponta do Garajau. Vanaf hier kijk je uit op de oceaan en de kustlijn van Funchal.

10. Cabo Girão Skywalk

De Cabo Girão Skywalk ligt in het zuiden van Madeira en is een van de bekendste uitkijkpunten op Madeira. Je zult hier zeker niet alleen zijn. Cabo Girão is een 580 meter hoge klif met een platform dat deels uit glas bestaat. Het uitzichtpunt was voorheen gratis te bezoeken, maar ik las dat ze tegenwoordig een entreeprijs van rond de € 2 per persoon vragen. De Cabo Girão Skywalk is zeer geschikt voor gezinnen met kinderen omdat het een omheind uitkijkpunt is.

Voor meer ‘Madeira met kinderen tips’ lees je: Madeira met kinderen – de leukste activiteiten en fijnste appartementen

11. Miradouro Eira do Serrado

In het midden van Madeira ligt Miradouro Eira do Serrado. Vanaf dit uitkijkpunt zie je het afgelegen bergdorpje Curral das Freiras (het nonnendal) liggen. Ook heb je een adembenemend uitzicht op de omliggende bergen. Dit uitkijkpunt is zeker een aanrader. Het is een van mijn favoriete uitzichten op dit prachtige eiland! Je auto kun je op de parkeerplaats van Estalagem Eira do Serrado parkeren. Vanaf hier is het een klein stukje lopen naar het verharde uitkijkplatform.

12. Miradouro do Paredão

Om bij Miradouro do Paredão te komen heb je een auto nodig die aardig wat power heeft. Het is vanaf Miradouro Eira do Serrado een stijl stuk omhoog rijden en dan kom je op een prachtige weg uit. Het voelt daar alsof je alleen op de wereld bent. Na een stukje rijden kom je bij Miradouro do Paredão uit. Je kunt je auto langs de weg parkeren en je volgt het bordje Miradouro. Vanaf dit uitkijkpunt zie je het dorpje Curral das Freiras (het nonnendal) weer liggen en de omliggende bergen. Alleen al de weg ernaar toe is het zeker waard. Rijd niet terug na een stop bij het uitzichtpunt, maar rijd verder op deze weg. Er is namelijk nog veel meer mooie natuur te zien in dit gebied.

13. Miradouro dos Balcões

In het midden van het natuurpark Parque Natural da Madeira, in Ribeiro Frio vind je Miradouro dos Balcões. Je bereikt dit uitkijkpunt door wandeling PR 11 te maken. Dit is een makkelijke, vlakke wandeling van 1,5 kilometer (en 1,5 kilometer terug). Tijdens de wandeling volg je de levada van Serra do Faial en je loopt door een prachtige, groene omgeving. Het eindpunt van de wandeling is het uitkijkpunt Balcões. Vanaf hier heb je uitzicht over de vallei van de Ribeira da Metade en op de hoogste bergen van Madeira. Er zijn hier vaak ook een heleboel vuurgoudhaan vogels te vinden. Miradouro dos Balcões is erg populair dus ik raad je aan vroeg te gaan.

14. Miradouro da Santinha

Miradouro da Santinha ligt in het noordwesten van Madeira. Vanaf dit uitkijkpunt heb je een prachtig uitzicht over het dorpje Porto Moniz. Porto Moniz is een dorpje met natuurlijke baden. Deze zijn zeker een bezoekje waard. Neem je zwemkleding mee want je kunt er zwemmen.

15. Miradouro da Portela

Vlakbij het plaatsje Porto da Cruz in het noordoosten van Madeira ligt Miradouro da Portela. Vanaf dit uitkijkpunt zie je de iconische berg Penha d’Aguia (Eagle Rock) liggen. Miradouro da Portela is makkelijk met de auto bereiken en ook hier kun je weer langs de weg parkeren.

Houd de webcams in de gaten!

Een belangrijk gegeven is dat het weer snel kan omslaan op Madeira. Het kan aan de ene kant van het eiland regenen en aan de andere kant van het eiland droog zijn. Op internet vind je een aantal webcams die op Madeira hangen. Gewoon even op google zoeken en je hebt ze zo gevonden. Het is raadzaam om deze webcams goed in de gaten te houden in verband met het weer.

Boek een activiteit

Dit blog bevat affiliate links. Als jij via deze links een aankoop doet, ontvang ik een kleine vergoeding. Dit kost jou echter niets extra’s. Wat jij betaalt blijft hetzelfde. Op deze manier kan ik ‘Het Reiskoffertje’ onderhouden.

Deel dit blog

2 gedachten over “De 15 mooiste uitkijkpunten op Madeira”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *