10x doen in Frankfurt am Main


Misschien denk je bij de stad Frankfurt am Main niet meteen aan een gezellig weekendje weg. Maar Frankfurt am Main is echt wel een bezoekje waard! Het is een stad met vele gezichten. Zo heb je er de gezellige Altstad, maar ook hoge moderne wolkenkrabbers. Het contrast tussen modern en oud is heel goed te zien. Wanneer je met de trein aankomt in Frankfurt am Main en de stad inloopt duiken de hoge, moderne gebouwen meteen voor je op.

Frankfurt am Main is het financieel centrum van Duitsland. Er zijn onder andere de Deutsche Bundesbank, de Duitse beurs en hoofdkantoren van diverse banken gevestigd. Ook ligt er de Europese Centrale Bank, waardoor de stad feitelijk ook het financiële hart van Europa is. 

Er is genoeg leuks te beleven in Frankfurt am Main. Om alle bezienswaardigheden op je gemak te kunnen bekijken heb je aan één of twee overnachtingen genoeg. Hieronder deel ik de 10 leukste dingen om te doen in Frankfurt am Main. 

1. Beklim (met een lift) de Main Tower

De Main Tower is een modern gebouw van ongeveer 200 meter hoog. Op de 54ste verdieping van de toren vind je een observatieplatform. Om dit platform te bereiken ga je met een snelle lift omhoog en eenmaal boven aangekomen moet je nog een aantal trappen te voet verder omhoog. Vanaf het platform heb je een fantastisch 360 graden uitzicht over Frankfurt am Main. De entree bedraagt 9 per persoon. Kom op tijd want er wordt maar een bepaald aantal mensen naar boven gelaten en dan is het wachten tot er weer mensen naar beneden komen. Wij waren er rond kwart over 10 (opening 10.00 uur) en hebben ongeveer een half uurtje moeten wachten voor we de Main Tower in konden. Je mag, als je boven bent, zo lang op het platform blijven als je wilt.

2. Bezoek de Kleinmarkthalle

De Kleinmarkthalle is een overdekte markthal met verschillende marktkramen. Markthallen worden steeds populairder en je ziet ze tegenwoordig in steeds meer steden opduiken. Persoonlijk vind ik het altijd heel leuk om een markthal te bezoeken. In de markthal in Frankfurt am Main vind je allemaal verschillende kraampjes waar je verse producten kunt kopen. Je kunt er onder andere vlees, vis, brood, kruiden, chocolade, bloemen en regionale specialiteiten kopen. Bovenin de markthal kun je gezellig een hapje eten of wat drinken. Openingstijden van de Kleinmarkthalle: maandag t/m vrijdag van 8.00-18.00 uur, zaterdag 8.00-16.00 uur en gesloten op zon- en feestdagen.

3. Wandel over de Eisernen Steg

De Eisernen Steg is een groene stalen voetgangersbrug over de rivier de Main. De brug hangt vol met liefdesslotjes. Als je met je geliefde Frankfurt am Main bezoekt is het leuk om een slotje mee te nemen om aan de brug te hangen. Vanaf de Eisernen Steg heb je een mooi uitzicht op de skyline van Frankfurt am Main. De brug is 170 meter lang en bevindt zich tussen de Altstadt op de noordelijke oever en Sachsenhausen op de zuidelijke oever. Eens in de paar jaar worden de liefdesslotjes van de brug verwijderd. De stad is bang dat de brug anders onder het gewicht bezwijkt.

4. Bewonder de indrukwekkende skyline van Frankfurt am Main

Frankfurt am Main is een stad met een groot aantal hoge gebouwen. Hierdoor heeft de stad een mooie skyline. De mooiste plek om de skyline van Frankfurt am Main te bewonderen is aan de oevers van de Main. Als je de brug de Eisernen Steg oversteekt heb je meteen het mooiste uitzicht te pakken. Je kunt langs de oevers van de Main ook heerlijk wandelen. Er zijn hiervoor speciale paden langs de rivier aangelegd. Je ziet er mensen fietsen, wandelen, sporten en relaxen op de aangelegde grasvelden. Op een mooie zonnige dag kun je hier heerlijk aan het water zitten.

5. Relaxen bij Citybeach Frankfurt

Hoe leuk is dit? Een stadsstrand bovenop het dak van een parkeergarage, midden in Frankfurt am Main.
Je vindt hier palmbomen, zwembaden en vrolijk gekleurde strandstoelen. Het is een plek waar je kunt afkoelen als je op een warme dag in Frankfurt am Main bent. Vanaf Citybeach Frankfurt heb je een mooi uitzicht op de skyline van de wijk Bankenviertel. Het is ook een gezellige plek om iets te eten of te drinken.

Je moet weten waar je moet zijn om bij Citybeach Frankfurt te komen, de ingang ligt namelijk goed verstopt. De ingang naar de lift of het trappenhuis van Parkhaus Kostabler, waar Citybeach Frankfurt zich bevindt, vind je aan de Carl-Theodor-Reiffenstein-Platz. Voor de openingstijden kijk je even op de site van Citybeach Frankfurt am Main. Het ligt namelijk aan het weer of het stadsstrand open of gesloten is.

Op sommige dagen en tijdstippen betaal je entree om Citybeach Frankfurt te bezoeken. Tip: op maandag t/m vrijdag tot 17.00 uur is de toegang gratis. Vanaf 17.00 uur betaal je €5 per persoon entree. Zaterdag, zondag en feestdagen is de prijs de hele dag €5 per persoon. Let even op! Op de site van Citybeach Frankfurt am Main staat het volgende vermeld: minimaal verbruik: €20 per persoon aan tafel en €35 per persoon in een ligbed (het minimale verbruik geldt niet voor ligstoelen op het strand). Dus ben je van plan een dag op het stadsstrand door te brengen houd hier dan rekening mee. Mocht je alleen een kijkje willen nemen kan dat tot 17.00 uur doordeweeks gewoon gratis.

6. Struin door de straatjes van de Altstad van Frankfurt am Main

Frankfurt am Main heeft een gezellige Altstad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het oude centrum van de stad bijna volledig verwoest. Gelukkig is het wel weer opnieuw opgebouwd. Tussen 2012 en 2018 werd dit stuk namelijk gereconstrueerd. Frankfurt moest er weer uitgaan zien zoals voor de oorlog. In totaal kwamen er 35 nieuwe gebouwen waaronder 15 reconstructies van historische herenhuizen. De Altstad met haar mooie ouderwetse vakwerkhuisjes lijkt heel oud maar is het dus eigenlijk helemaal niet.

De Hühnermarkt is een mooi plein in de Altstad met gereconstrueerde vakwerkhuizen en een fontein. Ook vind je hier gezellige terrassen. Struin op je gemak door de leuke straatjes en je zult vanzelf veel leuks tegen komen.

7. Bekijk Römerberg, het stadhuisplein, met de bekende vakwerkhuizen

Het bekendste plein van Frankfurt am Main is het Römerberg plein. Dit plein ligt in de Altstad. Je vindt hier het stadshuis (genaamd Römer), de Alte Nikolaikirche, een mooie fontein met vrouwe Justitia en natuurlijk de welbekende vakwerkhuisjes. De vakwerkhuizen zijn reconstructies van de oude vakwerkhuizen die in de Tweede Wereldoorlog verwoest zijn. Het Römerberg plein is een gezellig plein met terrasjes en mooie gebouwen. Soms worden er op het plein ook optredens gegeven door mensen die wat geld bij willen verdienen.

8. Bezoek Galeria Kaufhof

De belangrijkste winkelstraat in Frankfurt am Main is die Zeil. Je vindt hier veel grote winkelketens. Warenhuis Galeria Kaufhof ligt ook in deze straat. Op de bovenste verdieping van dit grote warenhuis vind je een fijn terras en een restaurant. Vanaf het terras heb je een mooi en gratis uitzicht over een gedeelte van de stad en op het plein de Hauptwache. In het restaurant van Galeria Kaufhof kun je goed eten. Voor de mensen die La Place in Nederland kennen, daarmee kun je het restaurant vergelijken. Er is vanalles te krijgen, friet met schnitzel, wok gerechten en nog veel meer lekkers. Houd er rekening mee dat de winkels op zondag in Duitsland gesloten zijn.

9. Bezoek metro station Bockenheimer Warte

Het leukste station van Frankfurt am Main is Bockenheimer Warte. Het metrostation van Bockenheimer Warte heeft namelijk een hele bijzondere ingang, een oude treinwagon die voor de helft uit de grond steekt. Het is zeker een leuke fotostop. Metrolijnen U4, U6 en U7 stoppen bij halte Bockenheimer Warte. In de buurt van het metrostation ligt een gezellig pleintje met verschillende terrassen waar je iets kunt eten of drinken. 

10. Maak een wandeling door het Bethmann Park

Het Bethmann Park vind ik dé verassing van Frankfurt am Main. Het park is een compacte Chinese tuin en je waant je dan ook even in China. Het is een kleine oase van rust midden in de drukke stad. In het park vind je Chinese bruggen, planten en gebouwen. Op een warme dag zitten er ook mensen in het park te picknicken. En het leuke is, je kunt het park gratis bezoeken.

Vervoer naar en in Frankfurt am Main

Het is voor ons heel gemakkelijk om op een station in Duitsland de trein te nemen richting Frankfurt. Misschien voor jou ook wel? Met de trein is Frankfurt am Main erg goed bereikbaar. Er rijden verschillende soorten treinen en deze hebben allemaal een andere prijs. Om een overzicht van alle treinen en de verschillende prijzen te krijgen is het handig om de Deutsche Bahn app te downloaden.

Ga je met de auto naar Frankfurt denk dan aan een milieusticker (Umweltplakette). Deze kun je op verschillende websites online bestellen of gewoon bij de ANWB kopen. De kosten zijn ongeveer € 12,50 en de sticker is onbeperkt geldig (ook voor andere Duitse steden). Ook is het in Duitsland verplicht een gevarendriehoek, veiligheidshesje en verbanddoos in de auto te hebben.

Het openbaar vervoer in Frankfurt zelf is goed geregeld. Er rijden verschillende trams, metro’s en bussen. Het ligt eraan waar je moet zijn want Frankfurt is een goed beloopbare stad en met lopen zie je eigenlijk toch wel het meeste van een stad.

Let op: De entreeprijzen die in dit blog genoemd zijn, zijn prijzen van juli 2022. Omdat prijzen nog wel eens veranderen raad ik je aan om voor een bezoek aan Frankfurt am Main even te checken of de prijzen nog steeds hetzelfde zijn.

Boek een activiteit

Op zoek naar een hotel?

Dit blog bevat affiliate links. Als jij via deze links een aankoop doet, ontvang ik een kleine vergoeding. Dit kost jou echter niets extra’s. Wat jij betaalt blijft hetzelfde. Op deze manier kan ik ‘Het Reiskoffertje’ onderhouden.

Deel dit blog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *