The Packraft Trail: Een uniek avontuur in de natuur


Ben jij iemand die ervan houdt om in de natuur te zijn en ben je een beetje avontuurlijk aangelegd dan is The Packraft Trail echt iets voor jou! The Packraft Trail is een uniek micro-avontuur. Hiken door een prachtige omgeving, raften over rivieren en overnachten op een gezellig basecamp. Mijn broertje en ik verbleven een lang weekend in de Franse Ardennen en gingen daar op packraft avontuur.

The Packraft Trail is een concept van Travelbase. Travelbase is een reisorganisatie met toffe, actieve reizen die vooral gefocust zijn op natuur en avontuur. Vorig jaar bezocht ik samen met mijn schoonzus Winterwoods van Travelbase. We sliepen in een traditionele Yurt midden in de bossen van Drenthe en deden mee aan verschillende leuke activiteiten.

Wat is Packraften?

Packraften, misschien heb je er al eens van gehoord, misschien zegt het je helemaal niks. Toen ik vertelde dat ik een weekend ging packraften in de Franse Ardennen werd mij vaak gevraagd wat packraften is. Packraften is een uniek avontuur in de natuur en op het water en bestaat uit een combinatie van hiken en raften. Tijdens de hike neem je een backpack mee waar onder andere een opblaasbare, lichtgewicht raft in zit. 

Waar kun je Packraften?

Travelbase organiseert op verschillende locaties in het binnen- en buitenland een Packraft Trail. Wij vertrokken richting de Franse Ardennen voor ons packraft avontuur maar je kunt dit 2-daagse avontuur ook in Luxemburg, de Biesbosch en het Duitse Bavaria beleven. Tegenwoordig kun je er ook voor kiezen om een week te packraften in Slovenië of de Balkan. Hoe gaaf is dat! De trail in de Franse Ardennen vindt plaats op en rondom de Semois rivier en gaat door prachtige natuur, langs mooie viewpoints en door schattige Franse dorpjes. De omgeving is werkelijk prachtig!

Overnachten op het basecamp van The Packraft Trail

Tijdens The Packraft Trail verblijft je op een camping in het plaatsje Haulmé, midden in de natuur en direct gelegen aan de rivier de Semois. Op de camping is een klein gebied gereserveerd voor de mensen die The Packraft Trail doen. Deze plek wordt ook wel het basecamp genoemd. Op het basecamp kampeer je met een eigen tent of een eigen camper of je slaapt in een gehuurde tent. Er is een sanitair gebouw aanwezig met warme douches, toiletten en wasbakken. Daarnaast is er op het packraft terrein een gezamenlijke ruimte gecreëerd met stoelen, banken en een grote vuurschaal. Ook is er een klein koelkastje aanwezig en er is een oplaadstation waar je je telefoon (of andere benodigdheden) kunt opladen. Je komt iedere avond weer terug op dit basecamp, dit betekend dat je je kampeerspullen niet mee hoeft te nemen tijdens het hiken en raften. Wel zo handig!

Inbegrepen bij The Packraft Trail

Het is aan te raden om zo weinig mogelijk spullen mee te nemen tijdens dit avontuur. Denk wel aan goede wandelschoenen, een sportieve wandeluitrusting, een sneldrogende handdoek en hervulbare flessen of een waterzak. Veel meer heb je echt niet nodig.

Wat is er inbegrepen bij The Packraft Trail:
– Een backpack van 60 of 70 liter.
Je mag zelf kiezen welke backpack je wilt meenemen. Mijn broertje en ik kozen beide voor de 60 liter backpack. De backpack gaat mee tijdens het hiken en raften en hier gaan alle spullen in die je onderweg nodig hebt. Ruimte genoeg in de 60 liter tas.
– Een raft, 4-delige peddel en opblaaszak.
Dit gaat allemaal mee in de backpack en heb je nodig om te raften.
– Een kleine waterdichte dry-bag.
In de kleine waterdichte dry-bag gaan al je spullen die niet nat mogen worden.
– 1 overnachting op het basecamp.
The Packraft Trail bestaat uit één overnachting op het basecamp. Je kunt dit eventueel verlengen met een dag voor en na de trail.
– Ranger op locatie.
De rangers geven uitgebreide informatie over de materialen en de verschillende routes. Ook zijn ze altijd bereikbaar bij vragen.
– Travelbase app
Download de Travelbase app. Naast alle informatie over je packraft avontuur vind je hier alle routes in GPX bestanden.

Extra bij te boeken bij The Packraft Trail

Om je Packraft avontuur nog leuker te maken zijn er verschillende extra’s die je bij kunt boeken.

– Kampeermateriaal
Je kunt er voor kiezen om je eigen kampeerspullen mee te nemen maar het is ook mogelijk om kampeermateriaal te huren. Mocht je voor deze optie kiezen dan staat er bij aankomst een twee persoons tentje voor je klaar op het basecamp met slaapzakken, lakenzakken en een slaapmat. Neem zelf eventueel een kussen mee.

– Adventure Foodpacks
Het Adventure foodpack pakket bestaat uit drie maaltijden van het merk Adventure Food (2x lunch en 1x diner), twee noga repen, ontbijt op dag 2, een gasbrander en overig kookmateriaal. Je kunt ter plekke kiezen uit verschillende foodpacks. Er zijn ook vegetarische opties. Wij kozen voor de Adventure Foodpacks omdat we dit echt in het plaatje van de Packraft Trail vonden passen. Je eigen eten klaar maken midden in de natuur. De maaltijden zijn heel gemakkelijk en snel klaar te maken. Je kookt water met behulp van de gasbrander, giet het kokend water in de foodpack, roert goed, laat het een aantal minuten staan en smullen maar! De foodpacks zijn erg handig voor onderweg, nemen weinig ruimte in beslag en smaken ook nog eens erg goed. 

Mocht je niet voor een foodpack kiezen, denk er dan aan dat er geen keuken op het basecamp is. Je zult zelf eten mee moeten nemen voor overdag, voor tijdens de trail, en voor in de avond op het basecamp. Het is aan te raden om boodschappen te doen in een nabij gelegen dorpje.

– Extra nacht voor of na de trail
The Packraft Trail is standaard een 2-daags (1 overnachting) avontuur. Je kunt er voor kiezen om een extra nacht voor en na de trail bij te boeken. Het is sowieso aan te raden om de extra nacht voor de trail bij te boeken omdat de instructies van The Packraft Trail al om 09.00 uur ’s morgens starten. Als je deze nacht bijboekt ben je de dag van te voren vanaf 17.00 uur welkom op het bascecamp. Zo sta je de volgende morgen fris en fruitig op en kun je na een lekker ontbijt meteen deelnemen aan de instructies. De nacht na de trail kan ook zeker een aanrader zijn omdat je die dag nog gaat hiken en raften. Je kunt dan ’s avonds nog genieten op het kamp en de volgende morgen rustig naar huis rijden.

Hoe blaas je de raft op?

Het opblazen van de packraft is echt super simpel. Je krijgt namelijk een pompzak mee. Deze zak verbind je met een ventiel op de raft. Daarna vang je lucht in de zak, rolt de zak dicht en duwt de lucht vervolgens in de raft door op de zak te duwen. De raft is na een aantal keer lucht vangen al snel vol. De ranger op het kamp zal je voor vertrek laten zien hoe dit werkt.

Ons Packraft Trail avontuur – extra overnachting en dag 1

Wij hebben ervoor gekozen om een extra nacht voor de trail bij te boeken omdat we anders heel erg vroeg zouden moeten vertrekken om op tijd voor de instructies (9.00 uur) in de Franse Ardennen te zijn. De dag van te voren zijn we vanaf 17.00 uur welkom op het gezellige basecamp. We worden vriendelijk onthaald door een ranger en krijgen een korte uitleg over het kamp en onze tent. ’s Avonds maken we een gezellig kampvuur met de andere mensen die ook The Packraft Trail gaan doen en daarna besluiten we om op tijd ons tentje in te kruipen.

Op de eerste volle dag van ons packraft avontuur staat er om 8.30 uur een lekker ontbijt klaar. Koffie, thee, fruit, yoghurtjes en verse croissants, chocoladebroodjes en stokbrood van de lokale Franse bakker. Echt een top ontbijtje. Na het ontbijt is het om 9.00 uur tijd voor een uitgebreide instructie die gegeven wordt door de rangers. We krijgen uitleg over het materiaal dat we meekrijgen en de verschillende routes die we kunnen afleggen. Daarna is het tijd om onze spullen in te pakken. Het volgende gaat mee in onze backpack: een opblaasbare lichtgewicht raft, een zwemvest, een lintje (om je backpack mee vast te maken aan de raft), een regenhoes, een luchtzak (om de raft mee op te blazen), een 4-delige peddel, een geplastificeerde routekaart en een waterdicht tasje. De mensen die een Adventure Foodpack bijgeboekt hebben krijgen nog instructies over het gebruik van de gasbrander en de maaltijdzakken. Wij hebben voor de foodpacks gekozen en mogen daarom drie verschillende zakken uitkiezen en krijgen ook nog twee noga repen mee voor onderweg. Daarna is het tijd om dit alles in de backpack te doen en op weg te gaan!

Vandaag hebben we de keuze uit een korte (7,4km) of een lange (12,8km) wandelroute. Wij kiezen ervoor om eerst de korte route te lopen en daarna nog het laatste gedeelte van de lange route (totaal 15 kilometer). We wandelen over smalle sprookjesachtige paden en klimmen en dalen veel. De omgeving van de Franse Ardennen is werkelijk prachtig. Af en toe is het even afzien maar het is het zo waard allemaal. Aan het eind van de korte route ligt een mooie picknick plek aan het water. We besluiten om hier gebruik te maken van de foodpacks. We koken water met de gasbrander, vullen de zak met het gekookte water, wachten een paar minuten en kunnen daarna genieten van onze lunch. Na een goed vullende lunch besluiten we om het laatste gedeelte van de lange route te doen. Ook hier is het weer flink klimmen en dalen maar het is ook zo mooi. Genieten!

In dorpje Les Hautes-Rivieres is tijd om onze rafts op te blazen, dit doen we doormiddel van de meegegeven pompzak. De zak draai je op het ventiel van de raft, daarna is het lucht vangen, de zak oprollen en leeg laten in de raft. Uiteindelijk heb je de raft vol na ongeveer vijf keer luchtvangen. Het gaat in ieder geval heel snel en het is absoluut niet moeilijk. We binden de backpacks vast op de raft en doen er voor extra bescherming nog een hoes omheen. De rafts liggen uiteindelijk in een handomdraai opgeblazen in het water. In Frankrijk is het verplicht om een reddingsvest te dragen tijdens het raften, dus deze gaan aan. We raften vandaag zo’n 11 kilometer over de Semois rivier. De stroming is niet heel sterk. We kunnen rustig peddelen. Het is echt genieten op het water. Uiteindelijk komen we weer uit bij het basecamp waar we uit het water gaan. De raft en backpack kunnen we bij onze tent bewaren voor de volgende dag.

Dag 2 van The Packraft Trail

Op dag twee van The Packraft Trail starten we na een lekker ontbijt op het water. We kunnen vanaf het basecamp meteen de rivier de Semois op. De stroming is vandaag een stuk sterker, waardoor we af en toe leuke stroomversnellingen tegen komen. We peddelen vandaag 9 kilometer waar we zo’n 2 uur over doen. Een erg leuke en avontuurlijke route. In het dorpje Monthermé gaan we het water weer uit en in een mum van tijd is onze raft weer leeg gelaten en is onze backpack weer ingepakt. In het dorpje Monthermé kun je eventueel een stop maken bij de lokale bakker of genieten van een verfrissend drankje op een terras.

Vandaag zijn er wandelroutes van 7,8 kilometer, 11,5 kilometer en 13 kilometer uitgezet. Wij kiezen voor de korte route omdat we vanavond nog terug naar huis moeten rijden. De route begint met een stevige klim en gaat door prachtige natuur. Onderweg kom je langs diverse mooie uitkijkpunten. Door de vele hoogtemeters is de route best nog een uitdaging na de actieve dag van gisteren, maar omdat we alles op ons eigen tempo kunnen doen is het prima te doen.

We wandelen tot aan het basecamp, nemen daar nog een douche, leveren onze uitrusting weer in en pakken onze spullen. Dan is het helaas alweer tijd om naar huis te gaan. Wat hebben we genoten van dit prachtige avontuur. Dit hadden we niet willen missen. Een beetje moe maar héél voldaan vertrekken we weer naar huis!

Hoe zwaar is The Packraft Trail?

Voor The Packraft Trail is het hebben van een ‘basis’ conditie aan te raden. Voor de rest kun je de trail zo moeilijk maken als je zelf wilt. The Packraft Trail is een avontuur dat voor iedereen toegankelijk is ondanks zijn fysieke conditie.

– Je kunt kiezen uit verschillende wandelroutes. Deze routes hebben verschillende afstanden en hoogtemeters. Mocht je niet meer verder willen gaan dan is afkorten altijd een optie en in geval van nood kun je altijd een ranger bellen.
– The Packraft Trail doe je op eigen tempo. Je hebt de hele dag de tijd om te wandelen en te raften en kunt stoppen waar en wanneer je wilt.
– Een groot pluspunt is dat het raften altijd stroomafwaarts gaat. Het zou anders ook wel heel moeilijk worden. De eerste dag was de stroming rustiger dan de tweede dag. Maar op beide dagen was af en toe peddelen voldoende.
– De raft weegt maar 3 kilo en de totale backpack met spullen weegt ongeveer 7-8 kilo. Ik ben het dragen van een backpack de hele dag niet gewend en vond het gewicht van de backpack met spullen reuze meevallen. Draag de rugzak goed op je heupen en je zult er bijna niks van merken.
– De spierpijn viel uiteindelijk mee. Persoonlijk voelde ik wel mijn enkels door het vele stijgen en dalen wat we gedaan hebben.

Waar kun je nog meer packraften?

Ben je na het lezen van dit blog enthousiast geworden over The Packraft Trail? Het seizoen in de Franse Ardennen is helaas afgelopen voor dit jaar. Je kunt wel nog packraften in Luxemburg, de Biesbosch, het Duitse Bavaria, Slovenië en de Balkan. Wacht niet te lang met boeken want vol=vol en de trails zijn erg populair!

Meer avonturen van Travelbase

The Packraft Trail is een concept van Travelbase. Travelbase is een reisorganisatie met toffe, actieve reizen die vooral gefocust zijn op natuur en avontuur. Naast packraften kun je bijvoorbeeld gaan hiken in Schotland, een roadtrip maken door IJsland of Noorwegen of je gaat op een winters avontuur in Lapland? Bekijk alle reizen van Travelbase hier. Kiezen zal niet gemakkelijk zijn want alle reizen zijn even gaaf!

Dit blog bevat affiliate links. Als jij via deze links een aankoop doet, ontvang ik een kleine vergoeding. Dit kost jou echter niets extra’s. Wat jij betaalt blijft hetzelfde. Op deze manier kan ik ‘Het Reiskoffertje’ onderhouden.

Deel dit blog

2 gedachten over “The Packraft Trail: Een uniek avontuur in de natuur”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *