Must do wandeltocht : Dutch Mountain Trail


De Dutch Mountain Trail is een pittige en unieke wandeltocht van 101 kilometer door het zuidelijkste puntje van Nederland, waarbij je af en toe de grens met België en Duitsland oversteekt. De Dutch Mountain Trail wordt gezien als één van de zwaarste meerdaagse wandeltochten van Nederland en gaat door prachtige weilanden, langs meanderende beekjes en over onverharde paden. Onderweg kun je genieten van de meest mooie uitzichten en beklim je de ‘Seven Summits’.

In 2020 werd ter gelegenheid van de tiende editie van het Dutch Mountain Film Festival, het filmfestival in Zuid-Limburg dat jaarlijks avontuurlijke bergfilms laat zien, de Dutch Mountain Trail uitgezet. De trail verbindt de Seven Summits (de zeven heuveltoppen) met elkaar. Tijdens de Dutch Mountain Trail ervaar je het berggevoel in eigen land!

De Seven Summits:

1. Wilhelminaberg (225 mtr)
2. Schneeberg (257 mtr)
3. Eyserberg (197 mtr)
4. Gulperberg (157 mtr)
5. Hakkenberg (252 mtr)
6. Kattenroth (209 mtr)
7. D’n Observant (157 mtr)

De Dutch Mountain Trail wordt in het algemeen verdeeld over vier etappes van ongeveer 25 kilometer. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de etappes verder op te delen. Houd er rekening mee dat de afstand van je overnachtingsplek tot aan het startpunt van de route niet meegerekend wordt.

Credits routekaart: Dutch Mountain Trail gids

Onze Dutch Mountain Trail ervaring

Etappe 1:  Eygelshoven naar Vaals
De eerste etappe van de Dutch Mountain Trail start vanaf station Eygelshoven. Via smalle graspaadjes en velden wandelen we al vrij snel richting de eerste summit van de trail: de Wilhelminaberg (225 mtr). Deze berg kom je na 3,5 kilometer wandelen al tegen. Om de top van de Wilhelminaberg te bereiken moeten we een steil stuk omhoog klimmen. Daarna worden we getrakteerd op een prachtig uitzicht. De Wilhelminaberg is een populaire plek voor sporters. De trap met 508 traptreden wordt hier veelvuldig gebruikt. Wij slaan de trappen over en lopen via de andere kant van de Wilhelminaberg weer naar beneden. Na ongeveer 7,5 kilometer wandelen besluiten we om een stop te maken bij Brasserie Nieuw Ehrenstein. Hiervoor wijken we een klein stukje van de route af. Na een goede lunch wandelen we verder langs diverse mooie vijvers richting Kasteel Ehrenstein. Via kronkelende bospaden gaan we de grens met Duitsland over. We wandelen langs velden vol met gele bloemen. Zo mooi! In het Duitse dorpje Orsbach maken we een korte stop bij Café Belle Vue. Met mooi weer kun je hier plaats nemen op het terras met prachtig uitzicht. Via een panoramisch wandelpad, met uitzicht op vakwerkhuisjes en uitgestrekte weides, lopen we vervolgens het bos in richting de tweede summit: de Schneeberg (257 mtr). De Schneeberg ligt in de bossen. Een mooi uitzicht heb je vanaf de top dan ook niet maar de weg ernaar toe is het helemaal waard! Het eindpunt van de eerste etappe ligt in Vaals. In de hoofdstraat van Vaals liggen diverse winkels en restaurantjes om een hapje te eten. De keuze is reuze!

Summits: Wilhelminaberg (225 mtr) en Schneeberg (257 mtr)
Aantal kilometers: 28 kilometer
Lunch tips: Brasserie Ehrenstein, Café Belle Vue, Winselerhof en Overste Hof

Etappe 2:  Vaals naar Gulpen
De tweede etappe van de Dutch Mountain Trail start in Vaals en begint met een pittige beklimming van de Vaalserberg. Deze berg hoort niet bij de seven summits maar is het benoemen zeker waard. We klimmen via een steil bospad omhoog richting de top, waar het Drielandenpunt ligt. Je kunt hier eventueel de uitkijktoren beklimmen, een hapje eten of het doolhof bezoeken. Wij maken even snel een foto bij het Drielandenpunt monument en vervolgen dan onze weg. Na ongeveer 7,5 kilometer wandelen komen we in het mooie Vijlenerbos. We maken hier een kleine omweg naar het gezellige Boscafé ’t Hijgend Hert waar we een hapje eten. De rest van de dag wandelen we door bossen, weilanden (die erg modderig kunnen zijn) en langs wijngaarden. We genieten van de prachtige uitzichten over het heuvelachtige landschap. Als we richting het dorpje Eys wandelen zien we de stoomtrein van de Miljoenenlijn, een toeristische trein die langs de allermooiste plekken van het Zuid-Limburgse heuvelland rijdt, net vertrekken. We brengen nog een kort bezoek aan Eyserhalte, een delicatessenwinkel, waar je op het terras kunt genieten van het mooie uitzicht en vervolgen daarna onze weg richting het Eyserbos. In het Eyserbos ligt de derde summit van de Dutch Mountain Trail: de Eyserberg (197 mtr). Na het beklimmen van deze summit is het tijd om af te dalen naar het gezellige Gulpen, het eindpunt van deze etappe.

Summits: Eyserberg (197 mtr)
Aantal kilometers: 23 kilometer
Lunch tips: Boscafé ’t Hijgend Hert en Restaurant Buitenlust

Etappe 3: Gulpen naar Mheer
Tijdens de derde etappe van de Dutch Mountain Trail beklim je maar liefst drie summits. De Gulperberg (157 mtr), de vierde summit van de Dutch Mountain Trail, komen we al vrij snel tegen nadat we het dorpje Gulpen verlaten hebben. De omgeving is hier werkelijk prachtig (mijn favoriete gedeelte van de trail). Bovenop de top staat een groot Mariabeeld en je hebt een 365 graden uitzicht over de omgeving. Wauw! We wandelen daarna verder via prachtige velden en weilanden. Dit is echt genieten. Op de grens van Nederland en België wacht, in het Bovenste Bos, de vierde summit op ons: de Hakkenberg (252 mtr). We lopen België in en maken onderweg een stop in het dorpje Plank. We nemen plaats op het terras van Boerenhof de Plank waar we genieten van een hapje en een drankje. Vervolgens beklimmen we de vijfde summit van de trail: de Kattenroth (209 mtr).  Je hebt vanaf de top een prachtig uitzicht op een oud spoorviaduct en de omgeving. Via kronkelende bospaden lopen we verder naar het eindpunt van deze etappe in het dorpje Mheer. In Mheer kun je op het terras van Taverne de Smidse nog even bijkomen van de dag.

Summits: Gulperberg (157 mtr), Hakkenberg (252 mtr) en Kattenroth (209 mtr)
Aantal kilometers: 26 kilometer
Lunch tips: Boerenhof De Plank en Taverne de Smidse

Etappe 4: Mheer naar Maastricht
De vierde en laatste etappe van de Dutch Mountain Trail begint in het dorpje Mheer. De eerste drie kilometer wandelen we over smalle, onverharde paden. Omdat het de laatste tijd veel geregend heeft staan hier veel plassen. We moeten op sommige stukken echt om de plassen heen klimmen door ons aan een boom of tak vast te houden. Later gaat het onverharde pad over in een pad met losliggende steentjes en kunnen we genieten van mooie uitzichten. We wandelen via verschillende wijn- en fruitgaarden naar Mariadorp en daarna komen we al snel in het pittoreske dorpje Eijsden uit. Tijdens deze etappe moet je het pontje nemen naar de overkant van de rivier de Maas. Deze vaart in principe elke dag van april tot en met oktober, behalve bij slecht weer. Mocht het pontje niet varen moet je 8 kilometer extra wandelen. Het vaarschema van het pontje kun je vinden op hun Facebook pagina. Handig om van te voren even te checken.

We besluiten om een stop te maken in Eijsden en een hapje te eten. Aanraders voor een lekkere lunch zijn: Brasserie La Meuse en Eetcafé Aon ’t Bat. Nadat we de lunch op hebben nemen we het pontje naar de overkant (1,50 euro p.p. – cash betalen). Binnen een paar minuten staan we in België. We volgen de rivier de Maas een hele tijd tot we uitkomen bij de sluizen van Lanaye en diverse mooie mergelwanden. Daarna staan we al snel aan de voet van de zevende en laatste summit van de Dutch Mountain Trail: D’n Observant (157 mtr). Het is een groot avontuur om deze top te bereiken. Via smalle en modderige paden klimmen we omhoog. Onderweg komen we veel omgevallen bomen tegen waar we overheen moeten klimmen of onderdoor moeten. Het voelt een beetje als een bootcamp in de jungle. Uiteindelijk komen we op de top van D’n Observant aan en wandelen we via smalle paadjes ook weer langzaam naar beneden. Onderweg zien we Chateau Neercanne nog in de verte liggen. Erg mooi! Vlakbij de Enci-groeve maken we nog een korte stop bij Chalet d’n Observant waar we genieten van een verfrissende smoothie en een lekker stuk vlaai. Nadat ons energielevel weer omhoog is gegaan lopen we de Enci-groeve, een voormalige kalksteengroeve, in. Via het trappen pad klimmen we vervolgens de groeve weer uit en genieten we op het uitkijkplatform van een mooi uitzicht. Het laatste gedeelte van de etappe wandelen we langs de rivier de Maas richting het centrum van Maastricht. Het eindpunt van deze etappe is station Maastricht. 

Summits: D’n Observant (157 mtr).
Aantal kilometers: 23,5 kilometer
Lunch tips: Brasserie La Meuse, Eetcafé Aon ’t Bat, Chalet d’n Observant, Van Wijck in Maastricht

Is de Dutch Mountain Trail zwaar?

De Dutch Mountain Trail kun je zo zwaar maken als je zelf wilt. Je kunt er voor kiezen om de trail in vier dagen te lopen, dan wandel je ongeveer 25 kilometer per dag. Maar je kunt er ook voor kiezen om de trail verder op te delen. De zwaarte zit hem in de hoogteverschillen en het wandelen op onverharde paden. Tijdens de trail beklim je de seven summits. Sommige hiervan beklim je heel gemakkelijk en voor de andere (Wilhelminaberg en D’n Observant) moet je flink moeite doen. 

Hoe volg ik de route van de Dutch Mountain Trail?

De Dutch Mountain Trail is geen duidelijk gemarkeerde route. Er zouden wel af en toe markeringen moeten zijn, maar om eerlijk te zijn heb ik het idee dat we ze maar één of twee keer gezien hebben. Het is dus aan te raden om met een wandelgids of met een GPX bestand op pad te gaan. De wandelgids kun je bestellen bij bol.com. Hierin staan alle etappes uitgebreid beschreven. Het GPX bestand kun je downloaden op de site van de Dutch Mountain Trail. Wij hebben de wandelgids én de app Alltrails gebruikt om de etappes te lopen. Persoonlijk vond ik dit erg handig. De app geeft namelijk precies aan waar je bent.

Hoe regel ik de Dutch Mountain Trail?

Wij wonen in Zuid-Limburg en hebben daarom de Dutch Mountain Trail zelf gedaan. Woon je verder weg en zou je het fijn vinden als alles voor je geregeld is? Denk bijvoorbeeld aan overnachtingsplekken, bagage die voor je weggebracht wordt en eten voor onderweg. Neem dan eens een kijkje op de site van Travelbase. Als je via Travelbase de Dutch Mountain Trail doet in vier dagen (eventueel te verlengen) is alles tot in de puntjes voor je geregeld!

Wat een avontuur was de Dutch Mountrain Trail. We hebben gelachen, gevloekt en grenzen verlegd. Het was fantastisch. We hebben genoten van de prachtige omgeving waar we doorheen zijn gewandeld en van de leuke nieuwe plekjes die we ontdekt hebben. Nu op zoek naar een nieuwe uitdaging…


Dit blog bevat affiliate links. Als jij via deze links een aankoop doet, ontvang ik een kleine vergoeding. Dit kost jou echter niets extra’s. Wat jij betaalt blijft hetzelfde. Op deze manier kan ik ‘Het Reiskoffertje’ onderhouden.

Deel dit blog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *